En stad att mötas i

Göteborg har de senaste åren tagit upp kampen med de europeiska huvudstäderna om titeln mest attraktiva mötesstad. Erbjudandet bygger på ett innovativt näringsliv, en kunskapsintensiv akademi, ett hållbarhetsfokus och inte minst närheten till både nöjen och natur.

Det är en blöt och kall förmiddag i november. Göteborg visar inte upp sig från sin bästa sida vädermässigt. Men det verkar inte bekomma de 30-tal internationella delegater som har intagit konferensrummet Horizon högst upp i Gothia Towers tredje torn. Tvärtom:

– Som mötessamordnare föredrar jag när städerna vi föreslår inte erbjuder sol och värme. Det innebär att delegaterna hellre stannar på konferensen än beger sig utomhus, säger Inge Hanser, vd för konferensorganisationen Hanser Service och ordförande för INCON.

INCON är ett globalt nätverk för några av världens största konferensorganisatörer och delegaterna är i Göteborg för att diskutera just globala mötesstrukturer och förutsättningar. Med konferensorganisation som levebröd inser man att Inge Hanser har ett öga för vad som krävs för ett lyckat möte. Och Göteborg visar sig leva upp till de flesta förväntningar:

– Svenska Mässans och Gothia Towers placering mitt i staden och anläggningens koncept med konferenscenter, hotell, mässa, restauranger och nöjen under ett och samma tak sticker verkligen ut när man jämför med andra stora konferensstäder i Europa, säger hon och fortsätter:

– Gästfriheten är en annan sak som utmärker Göteborg. Människor är hjälpsamma, fördomsfria och vänliga. Det råder ett helt annat lugn här. Jag vet inte om det har att göra med att det är en mindre stad, men atmosfären får en att känna sig väldigt trygg och väl omhändertagen.

Illustration av Göteborg, en stad att mötas i

Just tryggheten har kommit att bli en allt viktigare komponent för framtida mötesstäder i tider när omvärlden ter sig alltmer hotfull. Göteborg anses även prisvärt jämfört med de skandinaviska huvudstäderna.

Som besökare i Göteborg har man såväl skärgården som stadskärnan inom räckhåll, med allt vad det innebär i form av rekreation och nöjen. Det är också lätt att ta sig runt i och till staden, som geografiskt befinner sig i Skandinaviens hjärta mitt emellan de tre huvudstäderna Oslo, Köpenhamn och Stockholm.

Carin Kindbom, vd och koncernchef för Svenska Mässan och Gothia Towers, är glad över uppskattningen från konferensorganisatörerna:

– Goda vitsord från en stor aktör som INCON är otroligt viktigt och glädjande för oss. Det är en fantastisk möjlighet och ett internationellt erkännande för både mötesplatsen och Göteborg att de förlägger sin konferens här, säger hon.

Carin Kindbom, VD och koncernchef Svenska Mässan

Dagens möte handlar specifikt om trender inom organiseringen av medicinska konferenser. Dansken Martin Jensen, ordförande för ett internationellt rådgivningsorgan inom området (IPCAA), föreläser om samarbetet mellan industri och akademi:

– Ur en medicinsk organisations perspektiv är det viktigt med en stark lokal anknytning till de forskningsområden som ska avhandlas. Det innebär att kongressen kan lämna ett arv efter sig, som kommer det lokala samhället till del. Med Göteborgs lärosäten, som Chalmers, Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet, tillsammans med forskningsdrivna företag, som Volvo och AstraZeneca, finns en bred grund för sammankomster mellan forskning och näringsliv.

– Ett bra samarbete med stadens lokala ambassadörer är A och O för vår verksamhet. Vi samarbetar med ett flertal aktörer inom näringsliv, akademi och samhälle och är alltid öppna för nya samarbetsmöjligheter, förklarar Carin Kindbom.

En sådan lokal ambassadör är Olle Larkö, professor vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Till dagens konferens är han inbjuden som hedersgäst och domare i en intern workshop. Under årens lopp har han även stått värd för ett antal forskningskonferenser. Den största inkluderade 8 000 europeiska hudläkare för sex år sedan.

– Kongresser är fortbildningstillfällen. Genom att locka hit folk ökar vi synligheten för både staden och Sahlgrenska akademin, vilket bland annat gör det lättare att få forskningsanslag och rekrytera nya studenter och forskare. Tack vare stor hjälp från staden genom Göteborg & Co har vi lyckats få till väldigt bra arrangemang, säger han.

Camilla Nyman, vd Göteborg & Co

Göteborg har under flera år arbetat målmedvetet med hållbarhet och 2016 korades staden till världens mest hållbara mötesstad, enligt Global Destination Sustainability Index. Rankingen innefattar inte bara mötesanläggningar och hotell, utan det är också viktigt hur staden i stort arbetar med hållbarhetsfrågor.

– Detta är ett kvitto på att vårt samarbete mellan näringslivet och staden verkligen fungerar. Nästan alla våra hotell är miljödiplomerade och alla stora mötesanläggningar har högsta miljöklassningen, liksom flygplatsen. Göteborg som stad ligger också långt framme i sitt miljöarbete likväl som när det gäller social och ekonomisk hållbarhet, som också mäts i denna ranking, säger Camilla Nyman, vd för Göteborg & Co.

Mötesindustrin har växt under lång tid och fortsätter att expandera. Antalet kommersiella gästnätter i Göteborg har fördubblats sedan år 2000. I absoluta tal betyder det från 2,3 miljoner till 4,5 miljoner 2015. Samtidigt ökar konkurrensen i branschen och de stora aktörerna investerar kraftigt.

– I norra Europa konkurrerar vi bland annat med Köpenhamn, Glasgow och Berlin, men vi har internationella konkurrenter i alla världsdelar. För att utvecklas och inte tappa fart inspireras vi av mötesplatser i Hong Kong, Singapore och olika anläggningar i USA, berättar Carin Kindbom.

Camilla Nyman håller med om att det är viktigt att Göteborg fortsätter att utveckla sin attraktivitet som destination och hon specificerar några områden med förbättringspotential:

– Tillgängligheten kan alltid förbättras, framför allt med tåg och flyg. En annan utmaning är att hitta nya kategorier av möten att bearbeta och mötesambassadörer som kan hjälpa oss. Samt att göra destinationen mer känd internationellt.

Tillbaka till mötessamordnaren Inge Hanser, som menar att det finns alla förutsättningar för Göteborg att nå ännu större framgångar:

– Göteborg är en sovande skönhet. Om man lyckas synliggöra och marknadsföra staden mer internationellt är jag säker på att Göteborg kommer att stå värd för ännu fler möten i framtiden, säger hon.

Text: Josefine Jacobsson Illustration: Rebecka Elfast

Svenska Mässan och Gothia Towers

MÖTESINDUSTRIN I GÖTEBORG EXPANDERAR

Mötesindustrin har växt under lång tid och fortsätter att expandera. Antalet gästnätter i Göteborg har fördubblats sedan år 2000. I absoluta tal betyder det en ökning från 2,3 miljoner till 4,5 miljoner 2015. Det innebär att Göteborg som destination omsätter omkring 28 miljarder kronor, exporterar 11 miljarder kronor och skapar 17 000 arbeten på årsbasis.

SVENSKA MÄSSAN OCH GOTHIA TOWERS I SIFFROR

Svenska Mässan och Gothia Towers ägs av en stiftelse, vars uppdrag är att främja näringslivet.

Ett mötesår genererar i korthet (2016):

  • 412 592 konferenspersondagar
  • 5 906 direktutställande företag
  • 603 146 mäss- och mötesbesök
  • 1 832 909 besök totalt (en ökning med 3,5 % jämfört med 2015)
  • 2 720 miljoner kronor i besöksnäringseffekter (en ökning med 3,8 % jämfört med 2015)

Tre tankar om Göteborg som mötesstad

– En idealisk mötesstad ska kunna erbjuda centrumläge, bra kommunikationer samt restauranger och nöjen inom räckhåll. Ska jag vara ärlig så hade jag inte så höga förhoppningar innan jag varit här första gången, men Göteborg är en fantastisk mötesstad.”
Inge Hanser, ordförande INCON

– Delegater har allt mindre tid att lägga på resor. Helst ska det inte ta mer än sex timmar från kontoret till destinationen. Att det bara tar 20 minuter att ta sig från flygplatsen in till stadskärnan är en fördel för en destination, inklusive Göteborg.”
Martin Jensen, ordförande IPCAA

– Vi har en stark akademisk och industriell förankring i Göteborg med varumärken som Sahlgrenska, Chalmers och Volvo. Det innebär att vi kan erbjuda stolta traditioner och stor forskningsbaserad kunskap. Dessutom har vi nära samarbeten som underlättar snabba beslutsvägar.”
Olle Larkö, professor vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset 

Reportaget är hämtat ur magasinet Moments. Plocka gärna upp ett ex i twentyfourseven (tredje tornet) nästa gång du besöker oss.

Spara

Spara