”Vi bjuder på en mångfald av smakupplevelser”

– Vi försöker vara så breda och variationsrika som möjligt. Du ska när som helst kunna köpa en macka på Twentyfourseven, men också avnjuta en fantastisk gourmetmiddag på Upper House Dining. Eller ett dignande julbord på Imagine.
Det säger Malin Franck, nytillträdd restaurangdirektör på Svenska Mässan och Gothia Towers.

Malin Franck, som började sin tjänst för tre månader sedan, har många års erfarenhet från restaurang- och hotellbranschen. Hon lockades av utmaningen i den mångfacetterade restaurangverksamhet Svenska Mässan och Gothia Towers bedriver.

– En viktig del, som man kanske inte tänker på, handlar om alla evenemang: mässor, möten, kongresser. Stora banketter, mingelträffar, montercatering. Då kan gästerna i princip äta var som helst i anläggningen, säger hon.

– Då måste också produktionsapparaten anpassas. Logistik, lager, flöden in och ut. Det är lika viktigt som att titta på mat- och dryckeskoncept.

Med andra ord: sådant som gästen inte ser, men som är jätteviktigt för att kunna ge en bra service och en fin helhetsupplevelse.

– Det är det som är så spännande med det här jobbet. Det är inte som ett vanligt hotell, utan något helt annat.

Gothia Towers är i själva verket en av Sveriges största restauratörer, med allt samlat under ett tak. Nästan två miljoner gäster besöker anläggningen varje år. Idag finns fem publika restauranger: Incontro, i gatuläge vid Korsvägen, West Coast och Twentyfourseven längs Gothia Avenue, Heaven 23, högst upp i torn 1 och Upper House Dining, högst upp i torn 2. Dessutom festvåningarna Estrad, på plan två, och Imagine, högst upp i torn 3, som också fungerar som frukostmatsalar och som publika restauranger vid särskilda tillfällen, t ex i samband med julborden som har premiär 24 november.

– Julbordet är något vi satsar på och ser fram emot. Det är alltid viktigt, oavsett konjunkturen. Något de flesta människor vill unna sig, såväl privatpersoner som företag som vill bjuda sina anställda, konstaterar Malin.

Just nu ser hon över koncernens alla restaurangkoncept.

– Vi försöker göra dem ännu tydligare och ännu bättre. Och sedan ska vi fortsätta utveckla utbudet, i takt med att anläggningen växer.

– Det kan på sikt handla om nya restauranger. Men också om mindre satsningar som kanske en lobbybar eller en minirestaurang på mässgolvet.

En genomgående röd tråd i allt som serveras är hållbarhetsfilosofin.

– Vi strävar hela tiden efter att öka andelen ekologiska, närproducerade och rättvisemärkta produkter. Och hämtar all fisk och skaldjur från godkända bestånd.

– Men mycket handlar också om hur vi hanterar maten, så att vi inte får ett onödigt stort svinn.

Målet är att tänka rätt från början, att inte producera mer än vad som kommer att förbrukas.

– Mycket handlar om erfarenhet och kunskap. Och om att skapa förståelse för hur viktigt det är, understryker Malin.

– Vi har en fördel av att vara ett stort hus, med många ställen att servera på. Därmed minskar vi risken att behöva slänga mat. Sedan flera år skänker vi dessutom mat som är fullständigt ätbar men som blivit över, till Göteborgs Räddningsmission.

5 AV GOTHIA TOWERS RESTAURANGER:

Läs mer om vad som sker på vår mötesplats i nyhetsbrevet Det händer på Svenska Mässan.