”Vi ska skapa attraktiva mässkoncept för svensk industri”

2016 blev året då många av Svenska Mässans industrimässor vände uppåt.
På årets åtta genomförda industrimässor ökade mässbesöken med i genomsnitt tio procent.
– Industrimässor är ett viktigt arv som vi vill förvalta genom att fortsätta utveckla attraktiva mötesplatser för industrin, säger Peter Scott, affärsområdeschef på Svenska Mässan.

Peter Scott tillhör nykomlingarna på Svenska Mässan. Sedan nio månader tillbaka är han bl a ansvarig för industrimässorna. Men han är definitivt ingen nykomling för industrin, i nästan 20 år har han utvecklat mässor på Elmia i Jönköping.

– Jag är väldigt glad att få komma till Svenska Mässan och Göteborg. Här, i industrins huvudstad, finns en djup mäss- och möteskompetens, och en av Europas mest unika och helintegrerade anläggningar.

Under året har Peter fått uppleva en stark besökartillväxt på samtliga industrimässor samt lansering av två helt nya mässkoncept: Autogloben, en mässa för motorbranschens servicemarknad och Svenska Maskinmässan, en mässa för entreprenadmaskiner. Redan 2017 är det premiär för nästa mässkoncept. Nordic Architecture Fair blir en helt ny mötesplats om framtidens arkitektur och stadsplanering.

– Det viktigaste är att vara lyhörd och ha en djup förståelse för kundernas och branschernas behov. Det handlar om att skapa relevanta mötesplatser – då kommer folk, både utställare och besökare, säger Peter Scott.

Han tror att de senaste årens kraftiga investering i anläggningen har haft stor betydelse för Svenska Mässans attraktionskraft. Idag finns ett av Europas största hotell, flera högklassiga restauranger och en mötesanläggning i världsklass under ett tak mitt i city.

– Vi har blivit allt mer eftersökta som samtalspartner till olika aktörer som vill arrangera mässor. Vi är mer närvarande på marknaden. Det känns väldigt spännande inför framtiden. Tillväxtregionen Göteborg, som många kallar ”industrins huvudstad” är också en utomordentlig mylla för just industrimässor.

Vilken bransch står då högst på Peter Scotts önskelista för nya industrimässor?

– Det är svårt att peka ut en enskild bransch när det finns så många möjligheter. Säkert ligger fordonsindustrin högt upp på listan. Göteborg är centrum för ett växande och otroligt starkt fordonskluster. En internationell mässa och mötesplats för framtidens fordonsindustri skulle vara en både naturlig och spännande idé.

Ett annat spännande tillväxtområde handlar om infrastruktur, bygg och fastigheter. Under de kommande 20 åren ska det byggas för svindlande 1000 miljarder kronor i Göteborgsregionen.

– Vi kommer att vara Nordens hetaste stadsutvecklingsområde under många år framöver. Här ser jag stora möjligheter att skapa mötesplatser och mässor för exempelvis infrastruktur, bygg, fastighet och samhällsutveckling, inom bland annat smart cities.

– De utställare och besökare som väljer Svenska Mässan kommer att vara i vinnarhålet helt enkelt.

SVENSKA MÄSSANS INDUSTRIMÄSSOR:

Autogloben (januari 2018)

Automässan (18-21 januari 2017)

Automation Summit (2018)

Elfack (9-12 maj 2017)

Logistik & Transport (16-17 november 2016)

Nordic Architecture Fair (7-8 november 2017)

Power Circle Summit (9 maj 2017)

Processteknik (9-11 oktober 2018)

Scanautomatic (9-11 oktober 2018)

Scanpack (23-26 oktober 2018)

Svenska Maskinmässan (juni 2018)

Trä & Teknik (4-7 september 2018)

Underhåll (13-16 mars 2018)

 

Läs mer om vad som sker på vår mötesplats i nyhetsbrevet Det händer på Svenska Mässan.