- Utforska Oss
Framtidsjobb i fokus under Future skills
Mellan 9 och 11 oktober fylls Svenska Mässan av niondeklassare från hela Göteborgsregionen som står inför sitt gymnasieval. Nytt för i år är att fjolårssuccén med mässdelen Future skills om framtidens arbetsmarknad nu blir ett fast inslag.
I år är 18:e gången som Gymnasiedagarna arrangeras på Svenska mässan och i år räknar arrangörerna, Göteborgsregionen – GR, med omkring 32 000 besök från elever, föräldrar, syskon och lärare.
Den största nyheten med mässan i år är att förra årets succé med mässdelen Future skills nu blivit permanent. Det är den del av mässan där arbetsmarknaden och livet efter utbildningen står i fokus med utställare från näringslivet och branscherna.
– Future skills är en mötesplats där besökarna får möjlighet att pröva mängder av yrken som man kan jobba med i framtiden, säger Lena Sjöstrand från GR, projektledare för Future skills.
Framtidens arbetsmarknad
Grundtanken är att besökarna ska få upp ögonen för både yrken som man kan tänka sig att utbilda sig till efter gymnasiet, men också lära sig allt om hur arbetsmarknaden fungerar och få en känsla för vilka typer av kompetens som efterfrågas på framtidens arbetsmarknad.
– Future skills ska vara en hjälp i gymnasievalet så att eleverna väljer rätt baserat på vad man vill göra sedan och utifrån var jobben kommer att finnas i framtiden, säger Lena Sjöstrand.
Tanken är att besökarna ska få chansen att prova på arbetsmoment från olika yrken för att få en mer konkret bild av de olika jobben.
– För att kunna göra ett välgrundat val till gymnasiet behöver man känna till vilka yrken som finns och där tror vi att det mest framgångsrika receptet är att ha så många olika prova på-aktiviteter som möjligt, säger Lena Sjöstrand.
40 företag och organisationer
Dessutom finns en grundtanke om att besökarna ska få möta unga människor i montrarna, personer som nyligen blivit klara med sina utbildningar eller som fortfarande pluggar.
– Vi vill att unga ska få möta unga så att man kan få svar på sina frågor och möta andra som ärligt kan berätta om hur det är att ha just det jobbet, säger Lena Sjöstrand.
Totalt kommer över 40 företag och organisationer att finnas på plats under Future skills tillsammans med nästan 100 gymnasieskolor. Besökarna får också chans att prata med studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa till med information om hur man utbildar sig till olika yrken. Dessutom kommer besökarna kunna tävla i yrkesskicklighet mot riktiga proffs.
I samband med Gymnasiedagarna och Future skills arrangeras också regionens största föräldramöte vid fem olika tillfällen, varav ett kommer att vara på arabiska.
Future Skills är ett samarbete mellan Göteborgsregionen, Business Region Göteborg, Näringslivsgruppen på Göteborg & Co, Västra Götalandsregionen och Arbetsförmedlingen.
Christopher Kullenberg Rothall