Historiska milstolpar

Svenska Mässan – en svensk mötespionjär

Redan 1804 framfördes i Göteborgs Allehanda ett förslag om att anordna en varumässa: ”ett samlingsställe för profwen på Swenska Industriens alster för att skaffa både egne Landsmän, såwäl som främmande, mera kännedom om denssamma och dymedelst gifwa mera anledning till deras utspridande: hwad bör man icke kunna hoppas af den respectabla, honetta och Patriotiska Handelscorpsen i Götheborg?”.

Det skulle dröja till i augusti 1917 då doktor Sigurd Hansson skrev en ledande artikel i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning som planerna på en svensk mässa i Göteborg för första gången diskuterades på allvar. I november samma år tillsatte Handelskammaren en kommitté för att utreda frågan och drygt ett halvår senare, den 8 juli 1918, invigde Hans Majestät Konungen Gustav V och Drottning Viktoria landets första mässa.

Svenska Mässans grundare

Prinsessan Lilian på TUR 1984

1918: Första mässan

Allra första Svenska Mässan invigs och drar hela 42 153 besökare.

1923: Flytt

Svenska Mässan flyttar från Handelsinstitutets lokaler till sitt nuvarande läge på Korsvägen.

1939: Nya hallar

A- och B-hallarna ersätter den fallfärdiga jubileumshallen och blir hemvist för bland annat handboll, tennis, boxning, konserter och religiösa möten.

1945: Publikrekord

Andra världskriget upphör samma vecka som mässan öppnar, 12 maj. I glädjen kommer 152 000 besökare till mässan – nytt rekord.

1950: Internationellt

Företag från våra nordiska grannländer får för första gången ställa ut på Svenska Mässan, tre år senare tillåts utställare från övriga världen.

1957: Högmässan

Högmässan vid Korsvägen invigs. Samtidigt blir Svenska Mässan uthyrare av kontorslokaler för att balansera ojämna inkomster.

1971: Växer

C-hallen som binder samman Högmässan med övriga hallar invigs. Vi förvärvar Scandinexpo och dess fyra fackmässor och tar steget från halluthyrare till mässarrangör och -utvecklare.

1973: Fjorton

Allmänna varumässan, som arrangerats årligen sedan 1918, hålls för sista gången. Fack- och publikmässor tar över, med hela 14 mässor på programmet. Fyra år senare tillkommer en ny B-hall.

1984: Hotellinvigning

Hotel Gothia, som ligger i anslutning till Svenska Mässan, invigs. En ny A-hall ersätter trähallen från 1939.

1992: Kongresshuset invigs

En stor investering under djup lågkonjunktur, men huset är en förutsättning för vår växande kongress och konferensverksamhet.

1993: I egen regi

Svenska Mässan tar över Hotell Gothia från Sara Hotels AB. Det blir startskottet på en ny affärsmodell – att driva hotell och restauranger i egen regi. Något som sedan vidareutvecklats till dagens helhetserbjudande med allt under ett tak.

1997: Expo

Expohallen mittemot Liseberg invigs och ger ett lyft åt evenemangsverksamheten. Expohallen ökar Svenska Mässans kapacitet med 33 procent och hjälper oss förvärva Läkarstämman 1998. Svenska Mässan tar nu emot en miljon besökare per år.

2001: Torn nummer två

Det andra tornet uppförs och Hotell Gothia Towers har numera över 500 rum. Samma år arrangeras EU-toppmötet med besök av alla Europas ledare och USA:s president George W. Bush.

2014: Torn nummer tre

Det tredje tornet står klart tillsammans med en rad andra initiativ som restauranger, spa, loungeytor, konst och pop-up-butiker. Nordens största hotell med 1 200 rum invigs.

2015: Miljardvall

Verksamheten spränger miljardvallen i omsättning. Vi blir certifierade enligt ISO 20121 – världens första certifiering för hållbara evenemang.

2018: 100 år!

Svenska Mässan firar sitt första 100-årsjubileum och står starkt rustat inför sitt kommande sekel.

2023: Stora kliv mot en hållbar mötesplats

För första gången sedan 2019 kan mötesplatsen Svenska Mässan Gothia Towers genomföra ett fullt räkenskapsår utan pandemirestriktioner. I sitt syfte att främja näringslivet genererar Svenska Mässan Stiftelse cirka 3,4 miljarder kronor i turistekonomiska effekter. Under året tar vi stora kliv i arbetet för att förflytta oss mot målbilden att vara en hållbar mötesplats.

100 år i hjärtat av Skandinavien

Världen förändras. Vi också. Du med. Men det personliga mötet behåller sin livskraft. Det är vi ett levande bevis på. Varje dag ser vi hur framgångsrika möten driver utvecklingen framåt. Idéer blir till verklighet, utmaningar får lösningar, affärer utvecklas och nya kontakter skapas.

Vi arrangerade år 1918 Sveriges första mässa i Göteborg. Idag är vi en global mötesplats med allt från hotell, show, restauranger och spa till mässor och olika typer av mötesarenor.

Vi fortsätter att utvecklas. Vår vision är att bli Europas mest attraktiva mötesplats genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen. Mitt i hjärtat av Skandinavien.

2018 firade vi 100 år. Vi bjöd in till fest för barn och vuxna, delade ut stipendium och släppte en prisbelönt historiebok. Bland mycket, mycket annat.

Lär mer om Svenska Mässan 100år