- Utforska Oss
Mr Kajak besöker Båtmässan
Det är världens äldsta specialvarv för kajaktillverkning
Med en oslagbar medaljskörd från VM, EM och fem olympiska spel.
Och en otrolig meritlista från större expeditioner och äventyr.
I år kommer Kåre Ankervik, femte generationen kajakbyggare på Vituddens Kajakvarv, till Båtmässans stora scen 7 februari, för att berätta om det legendariska varvet.
Intresset för kajakpaddling har vuxit snabbt och i dag beräknar man att det finns cirka 80 000 kajaker i Sverige. Men potentialen är betydligt större, menar många.
– I exempelvis Norge har man på bara några år fördubblat antalet kajaker till 160 000 och jag vill nog påstå att vi har ännu bättre förutsättningar för kajakpaddling här i Sverige, säger Bengt Wallin, Senior Advisor på Båtmässan.
Bland annat har Turistrådet Västsverige inlett en stor satsning för att sätta paddling i Västsverige på världskartan.
På årets Båtmässa, 2-10 februari, tillägnas kajakerna en egen dag med ett digert scenprogram, som arrangeras i samarbete med Friluftsfrämjandet. Förutom Turistrådet Västsverige som presenterar sin satsning medverkar en rad spännande profiler. En av dem är Kåre Ankervik, femte generationen på Vituddens Kajakvarv i Västervik.
Sedan 1925 har varvet tillverkat kajaker av högsta kvalitet.
– Min farfar var väldigt inriktad på tävlingssidan och under 40-, 50-, och 60-talet var vi en av de ledande tillverkarna, säger Kåge Ankervik
– Då dominerade Gert Fredriksson sporten och det var ett enormt intresse. VKV-kajaker fanns i varje klubb
När intresset för sporten dalade tog äventyren över med en rad häftiga expeditioner över hela världen. I dag är det friluftsliv och gröna vågen som bidrar med de flesta kunderna. Kajakpaddling förknippas med närheten till naturen och även friskvård, poängterar Kåre.
– Utan min kajak hade jag nog inte överlevet.
Kåre berättar att han själv har haft det tufft i livet och att kajaken har varit som ett andningshål i tillvaron. När det varit som värst har han stuckit ut med kajaken någon halvtimme om dagen.
– Ute i kajaken går jag ner i varv och får ett annat perspektiv på livet. Jag kan börja sortera och få lite struktur istället för att bara springa runt och släcka bränder.
I dag har mycket lugnat ner sig i Kåres liv, men kajakturerna har han kvar. Och nu blir de ofta lite längre.
– Vi har en enorm skärgård här i Västervik och jag har den precis utanför dörren. Det är bara juli och början av augusti som det är lite folk här. Resten av tiden har du skärgården för dig själv.
Hans VKV-kajak är från 1973. Det är både imponerande och ett problem.
– Våra kajaker är lite för bra och håller hur länge som helst. Det finns fortfarande väldigt många fina VKV-kajaker på marknaden.