- Utforska Oss
Tre miljoner räkmackor: göteborgsklassiker når historisk milstolpe
Gothia Towers gör idag en historisk servering när räkmacka nummer tre miljoner säljs, drygt 40 år efter att den första King Size-mackan serverades 1984. Under åren har den blivit en självklar ikon för besökare från hela världen och en av Göteborgs mest omtalade smakupplevelser.
Idén om en rejäl räksmörgås på det som då hette Hotel Gothia föddes redan i slutet av 70-talet, inspirerad av amerikansk storskalighet samt Göteborgs långa tradition av sjömat och internationella besökare. Ambitionen var tydlig: skapa en signaturrätt för alla som besöker Svenska Mässan och Gothia Towers. Folklig, storslagen och förankrad i västkusten.
– Tre miljoner är svårt att ta in, men framför allt en påminnelse om hur mycket den betyder för gästerna. Det är en rätt som förts vidare i generationer och blivit en del av vårt DNA. Vi är stolta över att förvalta ett original – en tidlös klassiker, säger Fredrik Andersson, Culinary Executive Chef på Svenska Mässan Gothia Towers.
Ett recept som står sig
Receptet har utvecklats varsamt över tid men grunden är densamma.
– Vi justerar små detaljer när vi ser att vi kan förbättra smak eller minska svinn. Vi gick exempelvis ifrån den klassiska dillvippan till hackad dill, det gav mindre svinn och mer smak på samma gång. Men i grunden gör vi samma macka som vi gjorde 1984. Och den finns fortfarande bara i en storlek. King Size är King Size, säger Fredrik Andersson.
Fokus på smak, kvalitet och resurseffektivitet
Att göra en klassiker kräver respekt för råvarorna. En del av råvarorna odlas i samarbete med Kyrkebacka Trädgård i Öxnevalla, en timme från Korsvägen, där EU‑ekologiska grönsaker tas fram efter menyernas behov. Det minskar svinn, stärker kvaliteten och ger tydligt ursprung.
– För oss börjar smak med råvaran. Tillsammans med Kyrkebacka kan vi styra både kvalitet och skörd. Det odlas efter behov och hela råvaran tas tillvara, säger Fredrik Andersson.
14 mackor i timmen
Det stora genombrottet för King Size kom 2002, året efter Gothia Towers andra torn invigdes och restaurangen Heaven 23 öppnade. 2009 passerades en miljon sålda mackor, 2016 såldes den 2 miljonte, och idag säljs i genomsnitt 14 King Size-mackor i timmen, året runt.
Gästen som beställer macka nummer tre miljoner får ett särskilt firande, bland annat med en övernattning på Gothia Towers. Milstolpen uppmärksammas också genom att en del av försäljningen av King Size, från Räkmackans dag 14 oktober fram till idag, gått till Svenska Mässan Gothia Towers samarbetspartner Räddningsmissionen och deras arbete.
– – –
Fakta: King Size
- Första serveringen: 1984
- Består av: hönökaka smaksatt med dillfrö och kummin, krispig sallad, majonnäs, ägg från frigående hönor, 200 gram handskalade MSC-certifierade räkor, syrad rödlök, sockersaltad gurka, citron och dill (som tillval kan räkmackan toppas med löjrom från Bottenviken)
- Flest säljs under: sommar och större evenemang som Bokmässan