Läge för vardagshjältar

I mer än 20 år har frukostkaféet på Vasagatan välkomnat människor i samhällets utkant med värme, hopp och gemenskap. I lugn och ro från en annars kaotisk vardag får gästerna ett lyssnade öra, mat i magen och chans att byta kläder eller ta en dusch. Fem anställda och 19 volontärer turas om att vara på plats.

Gothia Towers och Svenska Mässan samarbetar sedan många år tillbaka med Göteborgs Räddningsmission som driver kaféet på Vasagatan. Samarbetet är en del av vårt arbete med hållbar utveckling som berör både människor och miljö.

Här får du en inblick i arbetet på kaféet och volontärernas roll.

Michael Wahlström är diakoniassistent på kaféet. Han vill ge gästerna hopp. ”Det kan vara kring små och stora saker men också andligt. Jag vill bidra till att de vågar tänka framåt. Att det kommer bättre dagar.”

Varje fredagsförmiddag håller diakonen Eva Erlandsson i en sångstund på kaféet. Många stämmer in i sången medan andra väljer att bara njuta av stunden.

”Vi har många volontärer som vill hjälpa till. Jag tror att det beror på att man får så otroligt mycket tillbaka”, säger Patti Hansén som också ansvarar för hemmet för ensamkommande flyktingbarn på våningen ovan.

Siv Blomqvist sprider lugn och glädje bland gästerna och fungerar som spindeln i nätet för volontärerna. ”Våra volontärer gör ett fantastiskt jobb, utan dem är vi ingenting.”

”I förra veckan kom en kvinna förbi och berättade att hon har en facebooksida där hon samlar in kläder till oss. Hon hade jättemycket med sig. Det är så fint att det finns så många som bryr sig”, berättar Susanne Johansson som ansvarar för klädinsamlingen.

Runt 150 gäster besöker kaféet varje dag, året om. Mat och kläder skänks av både företag och privatpersoner. 2016 skänkte Gothia Towers och Svenska Mässan 11 300 portioner mat. Flera av våra medarbetare är engagerade som volontärer på kaféet.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Foto: Stefan Edetoft