Ilskan driver Sven Yrvind mot nya utmaningar och äventyr

När legendaren Sven Yrvind kommer till Båtmässan i februari är det hans sista officiella framträdande innan han ger sig av på en tio månaders non-stopsegling från Irland till Nya Zeeland. Färden går i hans egenbyggda köllösa båt, Exlex- 5,70 lång och en meter bred.
– Jag vill visa att det går att göra stora saker med små resurser. Jag är förbannad på dagens samhälle där allt ska bli större och vräkigare, och på hur vi slösar med jordens energi, säger Sven Yrvind som fyller 79 i april.

Sven Yrvind kommer till Båtmässan och presenterar sitt nästa projekt. Foto: Bjørn Anders Jørgensen

I höstas sjösatte han äntligen sin båt Exlex, som betyder ”över lagen”, efter många års ihärdigt och systematisk klurande, finurlande, konstruerande och byggande. Allt efter en tydlig plan som styr tillvaron. Med jämna mellanrum ringer mobilens alarm för att påminna honom om vad som ska göras- bygga, skriva, träna, läsa, äta, sova…

– Jag lever ett väldigt inrutat liv, men i huvudet snurrar tankarna hela tiden. Jag tror att min yttre struktur ger utrymme för fria tankar och idéer. Byråkratisk på utsidan och bohem på insidan- sådan är jag, säger Sven Yrvind på telefon från hemmet i Västervik.
I juni kastar Sven Yrvind loss och fram tills dess finslipar han detaljer på båten och resan, bland annat hur han ska stuva mat för 400 dagar.

– Jag kommer att leva på müsli och sardiner som ger mycket energi och kraft. Det behövs. Haven jag seglar via kallas ”The Roaring Forties” med ihärdiga västvindar som gör att vågorna blir stora som hus. Eftersom Exlex inte har någon köl så kommer hon att ”kantra” och vända sig upp och ned många gånger. Men tester vi har gjort visar att båten vänder tillbaka igen, att den är vattentät och att ventilationen fungerar, säger Yrvind som trots alla utmaningar inte är rädd.

Vi lever i oroliga tider med Trump och Putin, men havet är fortfarande detsamma och förhållandevis lugnt. Jag trivs allra mest med livet och tänker som bäst ensam till sjöss!

Läs mer om Båtmässan

Här köper du årets bästa båtjulklapp