Nytt pris hyllar innovationer inom idrott och hälsa

Nästan all idrott bygger på tävlingar och prisutdelningar. Ändå finns inget pris för dem som utvecklar ny teknologi, nya metoder och bättre arenaupplevelser. Förrän nu.
Träffpunkt Idrottspriset ska hylla de innovativa hjältarna!

Träffpunkt Idrottspriset hyllar tekniska innovationer inom idrott och hälsa.

Tanken bakom Träffpunkt Idrottspriset är att uppmärksamma nya och innovativa produkter inom idrott, bad, fritid och folkhälsa som kan bidra till ett friskare samhälle och öka tillgängligheten till idrott och idrottsanläggningar. Det nyinstiftade priset delas ut under festliga former 6 mars 2018, i samband med Träffpunkt Idrott på Svenska Mässan.
Helén Wiklund Wårell, ordförande för SFK, Sveriges Fritids- och kulturchefsförening, är en av dem som sitter i juryn.
– Min förhoppning är att det nya priset ska inspirera ännu mer till innovation som kan gagna idrotten och folkhälsan, säger hon.
En annan jurymedlem är Anya Ernest, forskare och designer på RISE, Research Institutes of Sweden, som jobbar mycket med digitalisering inom sport och hälsa:
– Eftersom min kompetens ligger i teknikutveckling är det, ur mitt perspektiv, intressant att titta på smarta material, uppkopplade ting, smarta funktioner i klädesplagg, produkter med inbyggda sensorer, m m.
– Jag håller själv mycket på med hästar och kan tänka mig innovationer som mäter av hur hästen rör sig på en ridarena, t ex. Eller på en fotbollsplan, där man kan göra analys på spelare i efterhand.
Hon menar att priset kan premiera innovativa produkter för bättre prestationer, men lika gärna för att publiken får en bättre tittarupplevelse.
– Dessutom får den som vinner, eller blir nominerad, säkert mer självförtroende. Man kan få en boost genom att inse att det finns fler människor som tror på det jag håller på med, säger Anya Ernest.
– Ur ett PR-perspektiv kan det betyda att bidraget och entreprenören synliggörs och kan få stöttning från olika håll. Priset kan också bidra till att produktutvecklare får nya idéer och nya infallsvinklar.
Enbart produkter som ställs ut på Träffpunkt Idrott kan anmälas till priset. En annan förutsättning för att delta i tävlingen är att bidraget inte lanserats publikt före december 2017. Sista anmälningsdatum är 12 januari 2018 och kandidaterna nomineras 5 februari.
I juryn sitter representanter för RISE, SFK, Idrottens Affärer och Svenska Mässan. Vid bedömningen tar juryn särskild hänsyn till produkternas egenskaper ur miljö- och hållbarhetsperspektiv och till produkter som kan underlätta det dagliga arbetet.
Utöver juryns pris utdelas ytterligare ett pris, som mässbesökarna får rösta fram bland de anmälda bidragen.
Träffpunkt Idrott är Norden största mötesplats för alla som är engagerade inom idrott, bad, fritid och folkhälsa. Medan de smartaste lösningarna presenteras på mässgolvet, diskuteras idrottens framtid i spännande konferensspår – och besökare och delegater inbjuds att delta i debatten.

Läs mer om Träffpunkt Idrott

Här kan du köpa entrékort och konferensbiljett