Sverigepremiär för nya Guldvinge

Trenden går mot mindre, mer smidiga motorcyklar med många användningsområden.
Ändå var tungviktaren nya Honda Gold Wing en av de nyheter som väckte mest uppmärksamhet på MC-mässan i Milano.
I januari kommer nya Guldvingen till MC-mässan i Göteborg för Sverigepremiär.

På MC-mässan i Göteborg visas nya Honda GL 1800 Gold Wing för första gången i Sverige.

Det blir laddat med nya motorcyklar, mopeder och tillbehör när MC-mässan kommer tillbaka till Göteborg i början av året. En av höjdpunkterna är Sverigepremiären av nya Honda Gold Wing 2018, en helt ny version av den seglivad veteran från 1975.
Under många år har Guldvingen varit den ultimata touringhojen. En symbol för lyx, kvalitet och komfort, som successivt vuxit både vad gäller storlek och motorkapacitet. Den senaste stora uppdateringen kom för 16 år sedan när motorn uppgraderades från 1500 till 1800 kubik.
När det nu aviserades för en ny uppdatering var förväntningarna stora.
– Det var en helt ny motorcykel som lanserades och den väckte mycket uppmärksamhet, berättar Per Johansson, vd på Moped och Motorcykelbranschens Riksförbund som arrangerar MC-mässan.
Istället för en traditionell uppdatering med lite mer av allting, har Honda valt en hel ny inriktning.
– Den är lättare, smidigare, har en helt ny motor och är utrustad med all modern teknik. Den har också en ny design, med ett modernt och fräckt utseende, den gamla gubbstämpeln är definitivt borta.
Fortfarande är modellen Hondas flaggskepp inom touringsegmentet, men genom att skala ner och ge motorcykel ett fräckare utseende räknar Honda med att nå en yngre målgrupp.
– Tanken är att bredda målgruppen, genom att göra den mer allround så den passar för fler användningsområden.
Trenden med hojar som är mer allround gäller hela branschen och intresset för lite mindre maskiner har ökat kraftigt. I dag måste det inte vara stora kraftpaket på 1000 kubik och uppåt. Det kommer många nya motorcyklar spannet 600 till 800 kubik.
– Hojarna i mellanklassen har utvecklats de senaste åren. Mycket av den moderna tekniken som utvecklats för de stora maskinerna har sipprat ner till de lite mindre maskinerna.
– I dag har mellanklassen effekt som räcker och är otroligt smidiga. De passar lika bra till att pendla till jobbet, som en helgtur med picknik till favoritsjön.
En annan trend är också de nya elmotorcyklarna, som långsamt börjar ta plats. Räckvidden räcka till och klarar en dagspendling med god marginal.
– När vi medelålders män inser hur roligt det är att köra elfordon, med ett gasreglage som reagerar direkt utan fördröjning, kommer elfordonen att öka ännu mer.

Läs mer om mässan

Här kan du köpa din biljett