Prisad ölvecka befäster Göteborg som ölets huvudstad

Ölentusiasterna Petur Olafsson och Fredrik Berggren som är en stor del av GBG Beer Week mottog priset på restauranggalan i Stockholm

En hel vecka i ölets tecken, GBG Beer Week, tog hem priset som Årets Ölutvecklare på Restauranggalan i Stockholm.
Finalen på ölveckan är En Öl & Whiskymässa, som i år arrangeras 6-7 april.
– Det här är ett erkännande för det arbete vi gör, men också ett erkännande för Göteborg som ölets huvudstad, säger Petur Olafsson, en av samordnarna bakom veckan.

GBG Beer Week är Sveriges första ölvecka som instiftades 2015 av En Öl & Whiskymässa tillsammans med andra engagerade bryggerier, importörer, restauranger och bloggare för att främja ölkulturen i Göteborg och Sverige. Idéen väcktes på en resa till Great American Beer Festival i USA, som är ett av världen största ölevenemang.
– Vi blev väldigt inspirerade att ordna något liknande i Göteborg. När vi kom hem drog vi igång, säger Petur Olafsson som startade GBG Beer Week tillsammans med Fredrik Berggren och med stöd från En Öl & Whiskymässa.
Kontakter togs med bryggerier och krögare runt om i staden som inbjöds att skapa egna arrangemang i ölets tecken under veckan, exempelvis, ölprovningar, lanseringar, ölpromenader, middagar och guidade turer.
– Första året planerade vi en mjukstart, men vi fick in ett 70-tal evenemang.

Ölvecka för fjärde gången

I år arrangeras GBG Beer Week för fjärde gången, 30 mars till 7 april. Kulmen är En Öl & Whiskymässa som i år förväntas locka cirka 24 000 besökare.
– Det är jätteroligt att GBG Beer Week blivit så uppskattat och vi är glada att En Öl & Whiskymässa får vara delaktiga i den. Intresset för En Öl & Whiskymässa ökar för varje år och vi har redan sålt hälften av biljetterna till mässan 2018 och jag tror att även GBG Beer Week kommer att bli större för varje år, säger Stanley Wong, Svenska Dryckesmässor som arrangerar En Öl & Whiskymässa tillsammans med Svenska Mässan
Epitetet ölets huvudstad om Göteborg har vuxit fram och grundar sig till stor del i bryggerihistoria. Men i dag är Göteborg landets bryggeritätaste stad och det dricks faktiskt mer lokalbryggt öl i Göteborg, än någon annanstans i Sverige.
– Vi har en hantverkskvalitet och en ölkultur som är lite extra och om man lyssnar till snacket i Ölsverige så är det En Öl & Whiskymässa som är mest professionell och intressant när det kommer till breda folkliga ölmässor i landet, säger Petur.

Boka biljett till En Öl & Whiskymässa: