Darth Vader besöker SciFiWorld

Darth Vader kommer till SciFiWorld i Göteborg.

Filmvärldens ondaste skurk, Darth Vader från Star Wars-filmerna kommer till SciFiWorld den 17-18 februari! Daniel Naporus, som spelar honom, är egentligen en trevlig och kul person, som själv är ett inbitet Star Wars fan.
– Jag hade faktiskt till och med en Darth Vader-docka när jag var liten, berättar han.

När SciFiWorld slår upp dörrarna på Svenska Mässan blir det med rekordmånga utställare och ännu fler aktiviteter än tidigare. Det blir utställningar, tävlingar, Gaming Zones, ljussabelträning och mycket, mycket annat.
Daniel Naprous, som spelade Darth Vader i Rogue One – A Star Wars Story berättar att han ser mycket fram emot sitt första besök i Sverige någonsin och att möta fansen på SciFiWorld.

Blir det Darth Vader eller Daniel Naprous som vi får träffa på mässan?
Det blir mig, Daniel – mannen bakom masken.

Hur känns det att spela den elakaste skurken i filmhistorien?
Det var hur kul som helst! Jag är själv ett Star Wars-fan och när jag var en liten pojke hade jag en Darth Vader-docka som jag lekte med.

Vad är den största utmaningen med att spela Darth Vader?
Man måste leva upp till tidigare Darth Vaders, både ha ett öga på historien och ett på framtiden. Regissören hade funderat länge på hur vi skulle lösa detta – att skapa en Darth Vader som är lika häftig för dagens publik som han var när Star Wars var nytt. Samtidigt ska alla känna igen honom.

Darth Vaders unika röst gjordes ju, precis som i de tidigare filmerna av James Earl Jones. Hur är det att göra en roll där någon annan gör rösten?
Vi gjorde hela dialogen vid inspelningstillfället. Sedan lade man på James Earl Jones röst i stället för min i efterhand. Det var så vi fick till tajmingen med alla rörelser.

Hur var det att ha den där kostymen på dig?
Det var häftigt, den är ju helt unik! Det är en gigantisk och komplicerad kostym. Man ser inte mycket och det är en jättestor cape, massor av lager och uppbyggda axlar. Men efter ett tag glömde jag bort den, för det var så häftigt att titta på alla andra, inte minst imperievakterna.

Var det något som var särskilt minnesvärt från inspelningarna?
Hela upplevelsen var fantastisk – alla de andra rollfigurerna, regissören Gareth Edwards… Ja, det var förstås kul när jag fick ”ha ihjäl” en massa stuntkillar i slutet.

Hur var det att spela in den episka scenen där du fäktas och där scenen slutar där den allra första Star Warsfilmen börjar?
Jag förstod inte då att den skulle bli så bra som den blev. Den passar helt in i Rogue One och är ändå en perfekt brygga till den första filmen. Regissören gjorde ett fantastiskt jobb med att länka ihop den nya med den gamla filmen trots att det är flera decennier emellan dem.

Brukar folk känna igen dig på gatan? Du har ju ändå spelat i många andra filmer och TV-serier, såsom Game of Thrones, utan mask?
Nej, inte så ofta. Det är roligt när det händer, men jag har en ganska låg profil, tror jag.

Du är en duktig ryttare har jag förstått. Är det mycket ridning i ditt liv?
Ja, jag gör mycket stunts till häst. Och jag driver en verksamhet med bland annat 100 hästar som används i film. De har till exempel varit med i Game of Thrones, Wonder Woman och Batman Begins. Så hästverksamheten är en stor del av mitt liv!

Förutom Daniel Naprous kommer Tom Wilson (Tillbaka till framtiden), Natasha Henstridge (Species, Oss torpeder emellan), Steven Ogg (The Walking Dead, Grand Theft Auto) och Fred Williamson (The Hammer, Inglorious Bastards). De träffas i Guest Zone på mässan.

Om SciFiWorld
På mässan visas och säljs filmprylar, samlarleksaker, tv-spel, Star Wars artiklar, figur- och kortspel, filmposters, autografer med mera av utställare från hela världen.
Mässan erbjuder även utställningar, cosplaytävlingar och -parader, gratis frågestunder med skådespelarna, photo sessions och chanser att träffa zombies, seriefigurer och andra i ”SciFiWorld All-Star Parade”.
Det blir även en filmmusikskonsert med symfoniorkestern Gothia Concentus och en tidsmaskin från Tillbaka till Framtiden i full storlek finns på plats.
Plats: Svenska Mässan, Göteborg
Tid: 17 – 18 februari, 10.00 – 18.00
Entré: 150:-/dag, barn 100:-/dag

Läs mer om SciFiWorld: