Rekordintresse för att flytta utomlands

I Nerja utanför Malaga äger svenskar 12 procent av husen.

Intresset för att fly Sverige och flytta utomlands är större än någonsin.
Många är utlandsfödda som flyttar hem, men alltfler svenskar väljer att ta steget fullt ut och bosätta sig utomlands
– Förra året var det cirka 55 000 svenskar som flyttade utomlands, det är fler än rekordet från slutet av 1800-talet då 50 000 personer emigrerade utomlands, säger Bo Wennertorp, på Global Accounting, som föreläser på Köpa Hus Utomlands, 3-4 mars, i Göteborg.

När Köpa Hus Utomlands slår upp portarna i Göteborg i början av mars är det högkonjunktur för bostadsmarknaden utomlands. Faktum är att svenskarnas intresse för att bosätta sig i ett annat land aldrig varit större. 2016 betalade Pensionsmyndigheten ut pension till 151 900 svenskar som bor utomlands. Det var fler än någonsin.
Högt på listan över svenskarnas favoritländer ligger Frankrike, Portugal, Turkiet, Thailand och Italien. Men den klara favoriten sedan närmare 50 år tillbaka är Spanien:
– Det är bland annat klimatet, prisnivån på bostäder, maten och det goda vinet som lockar, säger Bo Wennertorp, som själv flyttade till Spanien för 20 år sedan.
I dag driver han en revisionsbyrå, som hjälper svenskar med deklaration och skatter, men också att köpa bostad i Spanien. Svenskarna etablerar sig i stort sett i fyra områden Costa del Sol, Costa Blanca, Mallorca och Kanarieöarna. De flesta köper i prisnivån 200 000 euro. Det räcker till ett fint boende, med lite olika yta beroende på läget.
– I Costa Blanca får man en villa, på Costa del Sol en lägenhet, berättar Bo.
Merparten som köper bostad i Spanien är pensionärer, många köper en sommarstuga och bor där delar av året. Men alltfler tar steget fullt ut och flyttar ner permanent.
En frågeställning är om man vill bo med andra svenskar eller integrera sig i det spanska samhället.
– Oftast köper man där andra svenskar bor, i exempelvis Nerja utanför Malaga äger svenskar 12 procent av husen.
– Det är naturligtvis bra med ett umgänge, men mitt tips är att hyra först några månader och prova sig fram.
De senaste åren har även barnfamiljer börjat flytta utomlands. Då blir ofta en av de stora frågorna barnens skolgång.
– Kvaliteten på skolorna är suverän i Spanien och det är ofta flera hundra sökande till varje lärartjänst, men en fråga är om man ska välja svensk-, spansk- eller kanske engelskspråkig skola.
Själva köpprocessen är smidig i Spanien. Utöver mäklaren som ansvarar för själva visningen och försäljningen har både köparen och säljaren var sitt ombud. Ombuden kontrollerar alla uppgifter kring affären, som exempelvis att vem som är ägaren till bostaden, om boendet är pantsatt, att det inte är svartbygge och att fastigheten är inskriven i fastighetsregistret. När allt är ordentligt genomgånget ska dessutom hela affären godkännas av en Notarius Publicus innan man skriver på och byter pengar.
– Det är faktiskt mycket säkrare att köpa bostad i Spanien än i Sverige.

Här är Bo Wennertorps smultronställen i Spanien:
• Mijas pueblo på Costa del sol
• Camino del rey
• Gamla stan i Marbella
• Hamnområdet i Malaga
• Nerja

Läs mer om Köpa Hus Utomlands: