”Vi har stort inflytande på vår omgivning”

Charles Renfro, arkitekt

Genom att förvandla en oanvänd järnvägslinje till en allmän park lyckades High Line skapa nytt liv i hela bostadsområden. Parken förändrade hur många New York-bor samspelar med stadsmiljön och blev snabbt en av New Yorks mest populära sevärdheter. Charles Renfro på Diller Scofido + Renfro, arkitektkontoret bakom High Line, delar med sig av sina tankar om hur arkitektur kan främja sociala värden.

Hur kan arkitekter bidra till samhället?
– Arkitekter kan påverka omgivningen mer än någon annan yrkesgrupp och vi har stort inflytande på hur vår omgivning ser ut, känns och fungerar. Ett av våra mest kraftfulla verktyg är att prata med våra kunder om framtida projekt, men jag tycker också att arkitekter borde vara mer involverade i att påverka riktlinjer och lagstiftning. Vi kan använda vårt inflytande mycket mer än vi gör och försöka påverka andra vars främsta motivation är sin egen vinst.

Hur har High Line påverkat New Yorks invånare?
– Det som överraskade oss mest var hur parken har lärt människor att sakta ner. New York-borna rör sig snabbt. Vi definierar oss efter vad vi har för jobb, inte efter vad vi gör för att må bra. Men High Line är en plats som är skapad runt just välbefinnande och som inbjuder till att sakta ner och ta in världen runtomkring.

Vad har du lärt dig från arbetet med High Line-projektet?
– En oförutsedd effekt är att det har blivit så framgångsrikt att det påverkar värdet på fastigheter längs järnvägssträckan, till en sådan grad att vissa grupper nu känner sig utestängda. Vi har tänkt mycket på hur vi kan bemöta det här. Hur kan vi i efterhand göra High Line till något som är till nytta för alla människor vars liv platsen påverkar? Lärdomen vi tar med oss till framtida projekt är att tänka både på de negativa och de positiva effekterna av vårt arbete, och säkerställa att vi engagerar oss i alla samhällsnivåer.

Vad tycker du om nordisk arkitektur?
– Jag tror att alla är imponerade av arkitekturen i de nordiska länderna: designen, hantverket, detaljerna och hur mycket man tänkt på att allt passar ihop. Jag är oerhört imponerad över hur Oslo byggt upp sitt hamnområde de senaste åren. Många av bostäderna är billiga och området känns inte som att det bara är till för rika människor. Området riktar sig till alla inkomstnivåer och försöker göra staden mer jämlik, i stället för att låta exploateringen skena iväg.

Vad vill du lära den nya generationens arkitekter?
– Vårt arbete är inspirerande för många människor eftersom det går så långt utanför det traditionella arkitekturområdet. Jag brukar säga att man måste känna till ramarna för att kunna gå utanför dem. Det är viktigt att förstå hur idéer fungerar, hur man kan förverkliga dem, och det enda sättet att lyckas med det är att först ha kunskap om allt det som man vill bryta mot och kasta omkull.

Tre inspirerande platser enligt Charles Renfro

  1. Rio de Janeiro ”En stad i ett land som är fullt av ojämlikhet, men som ändå känns öppen. Särskilt på stränderna, som är allmänna och besöks av alla.”
  2. Havanna ”Det är inte en rik stad men den har en själ som överglänser och trotsar den kapitalism som västvärlden trodde den kunde införa. Staden påminner om att vi inte behöver all vår materiella standard.”
  3. Rom ”Varje gång jag besöker Pantheon – en byggnad som har använts i 2 000 år – känner jag en tro på att vi kan övervinna alla de problem som splittrar oss just nu. Rom är ett uttryck för uthållighet och människans natur.”

 

Text: Nic Townsend Bild: Jonas Tobin

Charles Renfro medverkade på Nordic Architecture Fair på Svenska Mässan hösten 2017.