500 öl gör upp om bästa ölet på mässan

Konkurrensen är knivskarp när bästa ölen ska koras på En Öl & Whiskymässa.

Fler tävlande än någonsin är anmälda när mässans bästa öl ska koras.
Hela 17 certifierade öldomare finns på plats för att smaka sig igenom det digra startfältet.
– Mycket prestige står på spel eftersom det här troligen blir Nordens största öltävling, säger Fredrik Berggren, som ansvarar för öltävlingen på En Öl & Whiskymässa, 6-7 april.

En Öl & Whiskymässa fortsätter att växa och kommer i år att bli Nordens största ölmässa, sett till antal medverkande bryggerier/ölutställare. Det gör också att mässans traditionella öltävling, som arrangeras för fjärde gången, nu blir Nordens största öltävling.
– Vi startade 2015 med cirka 300 tävlande öl, sedan har antalet ökat stadigt och i år räknar vi med runt 500 öl, vilket troligen gör oss störst i Norden, säger Fredrik Berggren.
Ölen kommer att bedömas helt blint i olika omgångar tills en segrare är korad i varje klass. Klassvinnarna går sedan vidare till en finalomgång där ”Mässan Bästa Öl Alla Kategorier” koras.

Över 80 bryggerier/ölutställare

Alla tävlande öl kommer att serveras på mässan av det drygt 80 bryggerierna/ölutställarna som finns på plats. En av dem är pionjären Dugges, som började brygga hantverksöl i Sverige redan 2005. I år har bryggeriet fått prestigeuppdraget att ta fram årets officiella Beer Week-öl, som lanseras under GBG Beer Week och som naturligtvis också serveras på En Öl & Whiskymässa.
– I år blir det en jordgubbssuris, som är en syrlig öl med smak av jordgubb, säger Tomas Halberstad kommunikationsansvarig på Dugges.
Redan innan ölen lanseras på GBG Beer Week har den, precis som tidigare beerweek-öl, blivit en stor framgång.
– Vi vet redan att vi får en systembolagslansering på minst 25 000 flaskor, sedan har vi sålt ölet till ett antal intressenter runt om i världen.
– Så vi räknar med en årsförsäljning på cirka 60 000 liter, vilket är 7-8 procent av vår nuvarande årskapacitet.

Ny whiskytävling

Det är inte bara bästa öl som koras på mässan. För första gången arrangeras också en whiskytävling.
Målet är att på några års sikt etablera en whiskytävling med hög status. I linje med den ambitionen har mässan samlat en domargrupp med stor erfarenhet. Gruppen leds av Ingvar Rönde, som är världskänd för sin passion för whisky.
Vinnare utses i ett antal klasser som sedan går vidare till en finalomgång där ”Mässans Bästa Whisky Alla Kategorier” utses.

Här bokar du din biljett till En Öl & Whiskymässan