Det är en konst att välja konst

Det är svårt att tänka sig en värld utan konst. Den berör, väcker tankar och inspiration. Det är något som Svenska Mässan och Gothia Towers tagit fasta på, och därför har man låtit konsten ta plats. Hela vägen – från nere i lobbyn, via rummen och upp till Upper House – är konsten en naturlig del av verksamheten.

För de fasta konstverken runt om i huset samarbetar Svenska Mässan och Gothia Towers med flera aktö­rer för att ta fram förslag, men i det egna galleriet The Gallery är det Lena Kallevik, director of creative events, som driver bokningar av konstnärerna.

– Det som skiljer The Gallery från övriga huset är att vi kan ta ut svängarna mer och ha helt olika stilar från gång till gång. Vi arbetar med tillfälliga utställningar – konst på besök kan man säga. Men vi försöker ändå stämma av med vad som händer i huset under den aktuella perioden och att det rimmar med vårt varumärke, säger Lena Kallevik.

Visionen för the Gallery är att vara en plats för kreativitet, inspiration och energi i en oväntad förpackning.

–Vi vill varva det kända med det oväntade för att skapa en trigger och nyfikenhet. Vi vill ses som banbrytande med nya grepp om vad ett galleri kan erbjuda, säger Lena Kallevik.

Som besökare kan man förvänta sig inslag från både kända, okända och lokala konstnärer, fotografer, skulptörer och textilkonstnärer. Det är sedan i samarbete med konstnären eller ägaren av objekten som utställningarna planeras för att skapa en spännande dynamik och en röd tråd.

– Förhoppningen är att erbjuda en spännande blandning för att ge besökarna en upplevelse. De får gärna lämna oss fulla av intryck och upplevelser. Då är vi nöjda, säger Lena Kallevik.

Text: Mikaela Söderberg Foto: Jonas Tobin

Visste du att? På fredag (23 mars) är det vernissage i The Gallery kl. 17.00-19.00. Elva konstnärer ställer ut sina verk som tryckt upp tio konsttryck var med temat hundra. Trycken kommer hängas upp runtom i Göteborg från den 3 april. Utställningen är ett samarbete mellan ArtME, #Artcaching och The Gallery.