Underhåll ökar med 50 procent

Intresset för årets Underhållsmässa är rekordstort. Foto: Anna Sigvardsson

Smart, dataanlyserat underhåll är en nyckelfråga i det generationsskifte svensk industri är mitt uppe i.
– Allt fler inser underhållets betydelse för en konkurrenskraftig produktion. Det är därför vi upplever ett rekordintresse, säger Anna Jarnö, affärsansvarig på Underhållsmässan 13–16 mars.

Hela 334 utställande företag har hittills anmälts till Underhållsmässan 2018 på Svenska Mässan i Göteborg. En kraftig ökning mot förra mässan 2016 som drog 273 utställare.
– Vi har haft örat mot marken och lyckats skapa en mässa i tiden, som bland annat fångat den snabba utvecklingen inom digitaliserade processer och Industri 4.0. Utställningsytan har ökat med mer än 50% sedan 2010, konstaterar Anna Jarnö.
– Årets mässa speglar den snabba utvecklingen inom underhållssektorn, med alltmer avancerade digitaliserade och automatiserade underhållssystem för att undvika oönskade driftstopp, som kan bli oerhört kostsamma.

Konferensutveckling stort på Underhåll 2018

Underhållsfrågorna har hamnat på högsta ledningsnivå, vilket avspeglas på Maintenance Summit, en ny konferenssatsning på Underhållsmässan som samlar höga chefer inom flera av Sveriges största företag.
Driftsäker industriell digitalisering, upphandlingsstrategier och verkliga case står i fokus. Bland medverkande företag märks Volvo, SKF, AstraZeneca, BillerudKorsnäs, Fortum, Microsoft och IBM.
Ett heldagsseminarium för skyddsombud och en nätverksträff för tjejer inom industrin är två andra helt nya satsningar. Dessutom blir det ett fullmatat seminarieprogram från två scener på mässgolvet.
Stor vikt läggs vid kompetensutveckling. Det blir bl a diplomutbildningar i samarbete med Tools, Dematek och Ahlsell. Och en smörjskola i SKF:s regi på Teknikscenen.

Industrisafari

SKF satsar stort på årets mässa med en monter på 100 kvadratmeter och rad aktiviteter och seminarier, där bl a koncernchefen Alrik Danielson medverkar som talare.I anslutning till Underhållsmässan arrangeras också ett unikt fabriksbesök med visning av SKF:s nya digitaliserade fabrik i Göteborg, World Class SRB.
Ett annat nytt initiativ för året är information och diskussioner kring skydds- och säkerhetsfrågor under två timmar varje dag på Teknikscenen. Programmet är i satt i samarbete med Arbetsmiljöverket och NSA, Nordic Safety Association. Speciellt intresse knyts till EU-förordningen PPE, personal protective equipment, som i år börjar implementeras i alla EU-länder.
I ett nytt område på mässan, Digital Solutions Area, finns en rad utställare på plats tillsammans med Chalmers och Smarta Fabriken. Dessutom visas senaste utvecklingen inom 3D-teknik. AM, Additive Manufacturing, är den engelska benämningen på tillverkningsmetoden, som växer kraftigt just nu.
– Vi vill visa allt nytt som är på gång och additiv tillverkning är en del av detta. Man kan närmast beskriva det som en 3D-revolution för industrin, säger Anna Jarnö.
– AM kan användas för att skapa produkter i snart sagt alla material och det ger vi exempel på under mässan, där besökarna själva kan följa hela processen från skiss fram till färdig pryl.

Fakta Underhållsmässan
Norra Europas största branschöverskridande mötesplats med fokus på drift- och underhållsverksamhet. Fackmässan hade premiär 1984 och har sedan dess stadigt utvecklats till att vara en modern arena för den senaste teknologin men också för erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling. Underhållsmässan arrangeras vartannat år på Svenska Mässan.

Här kan du skriva ut din kostnadsfria entrébiljett.