Årets bartender koras på Vin & Deli

En egenkonstruerad drink är entrébiljetten till tävlingen Årets Bartender, svenska öppna mästerskapen.
För andra gången arrangeras tävlingen på Göteborg Vin & Deli, 20-21 april på Svenska Mässan.
– Efter tre regionkval har 20 tävlanden kvalificerat sig till finalomgången på mässan, säger Mikael Berglund Hveem, som ansvarar för tävlingen.

Det ska vara ett eget recept, nyskapande, snyggt presenterat och falla juryn i smaken. Det är förutsättningen för att kvalificera sig till tävlingen Årets Bartender, Sveriges mest prestigefyllda drinkmästerskap, som arrangerats sedan 1949. Vem som helst som arbetar i en bar får anmäla sig till tävlingen.
– Årets tema är Din storsäljare och det kan vara både en riktig storsäljare eller en som har förutsättningar att bli en, säger Mikael.
Den stora bredden på drinkarna gör tävlingen svårbedömd därför har man anlitat en välmeriterad jury. Medverkar gör bland andra de tre senaste vinnarna av Årets Bartender, 2015, 2016, och 2017.
– Vi har också engagerat Charlotte Halzius, hon tillhör den unga eran och har vunnit ett par stora internationella tävlingar och Jens Dolk som är känd i branschen både som vinkännare och drinkexpert.
Tävlingen avgörs i två etapper. I första etappen tävlar man med sin egen drink. Sex bidrag går vidare till final, som består av flera moment, både kunskapsmässiga och tekniska.
– I år har vi också lagt in ett Zero Waste-inslag, som bedömer hur väl råvarorna används.
Vinnaren av tävlingen blir Sveriges representant i VM, en tävling som Sverige vunnit två gånger de senaste tre åren, 2015 och 2017.
Trenden i branschen är att de gamla klassiska drinkarna har kommit tillbaka på bekostnad av paraplydrinkarna. Många är baserade på vermuth och aromatiska starkviner, exempelvis Negroni och Side Car, dessutom finns många moderna varianter av GT:n, alltså Gin & Tonicen.
– Vi har samtidigt sett en kunskapsmässig utveckling inom yrket, många som i dag arbetar som bartender har blivit väldigt duktiga.
Göteborg Vin & Deli arrangeras för fjärde gången och har blivit en självklar favorit bland vinälskare. Här får besökarna möjlighet att träffa producenter, sommelierer, importörer och andra kunniga vinrepresentanter från hela världen. Tillsammans med vinet finns det mycket annat att provsmaka på mässan. Här hittar du allt från olika spritdrycker och passande delikatesser såsom chark, ost, oliver, choklad, lakrits m.m.
En nyhet för i år är en ny form av provning, så kallade speedtastings. Precis som det låter så är det kortare provningar direkt på mässgolvet där du som deltagare har hörlurar på dig och blir guidad av vinkännare från våra utställare.

 

Boka din biljett till Göteborg Vin & Deli.