Bästa innovationen prisas på Vitalis

Philip Siberg (tvåa från vänster), VD på Coala Life, mottog eHealth Award i fjol. Han flankeras av de två andra finalisterna och till höger prisutdelaren Agneta Karlsson, statssekreterare på Socialdepartementet.

Det är på Vitalis de samlas, innovationerna som gör skillnad på allvar: håller koll på ditt hjärta, botar din nackskada, gör maten godare – eller rent av räddar ditt liv.
31 högklassiga bidrag tävlar. Vilket av dem vinner årets eHealth Award?

eHealth Award instiftades i fjol och blev omedelbar succé. Vinnaren, Coala Life, har under året haft enorma framgångar för sin innovation, en digital hjärtläsare, och bland annat inlett ett samarbete med läkemedelsbjässen Bayer.
– Vi upplever att eHealth Award blivit en verklig dörröppnare, säger Maria Sterner, affärsansvarig på Vitalis.
– Intresset för eHealth Award har också ökat kraftigt. I år har vi fått in 31 väldigt spännande ansökningar mot drygt 20 förra gången. Jätteroligt!
Priset ska synliggöra innovationer inom digital hälsa och bidra till ”Vision e-hälsa 2025”. Svenska småföretag, med högst 20 anställda, kan nomineras.
Vinnaren koras 24 april, vid invigningen av Vitalis. Här är fyra kandidater:

Aweria i Göteborg har tagit fram en lösning för akutsjukvården som samlar all information, från första larm och ambulansinsats, i en gemensam plattform.
– På akuten kan vårdpersonalen följa allt som händer i realtid och är på så sätt väl förberedd när patienten väl kommer in, säger Karl Ahlstedt, VD.
– I princip behövs ingen dubbeldokumentation vid överrapportering, man bara fortsätter på samma journal. Därigenom kan många minuter sparas in. Och när det handlar om liv och död är varje sekund viktig.

ADEA i Stockholm tävlar med en digital EKG-sensor. Ett enkelt, bärbart system följer din hjärtrytm. Du slipper otymplig utrustning med sladdar och elektroder som lätt lossnar. En liten dosa är allt som behövs.
– Du märker inte ens att du har den på dig, säger Alex Ahlén, VD.
Tekniken hjälper patienter med förmaksflimmer, i Sverige finns 300 000. För sjukvården är det viktigt att följa deras långtids-EKG för att kunna ställa exakt diagnos och fastställa behovet av behandling, ablation eller medicinering.

Evado i Luleå har utvecklat RecoVR, ett virtual reality-program som rehabiliterar människor med whiplash-relaterade nackskador. Med VR-glasögonen på stiger patienten in i en ny värld, t ex en strand i Thailand.
– Det är medicinskt bevisat att människor med hög smärta i nacken har lättare att träna om de kommer in i en avkopplande miljö, säger Emil Lilja på Evado.
I en spelliknande miljö genomför patienten träningsmoment och får feedback, samtidigt som en fysioterapeut kan följa träningen på distans.

POOW Applications i Lund förmedlar hjälp till föräldrar som har barn med ätstörningar. Innovationen bygger på gamification och augmented reality.
– Med hjälp av appen, där äventyrshjälten POOW är huvudperson, leker vi fram ett beteende, använder barnets egen fantasi för att tycka det ska bli roligt och spännande att ta en tugga till, säger upphovsmannen Björn Cronzell.
– Behovet är stort. Ungefär 80% av barn med NPF-diagnos har svårt för att äta. Liksom många andra, inte minst barn med diabetes, allergier eller cancer.

Vitalis 2018

24–26 april på Svenska Mässan
Nordens ledande mötesplats för eHälsa
Utställare: 200 (rekord)
Konferensdeltagare/besökare: ca 5 000

Registrera dig till konferensen och utställningen.