Nu surras det på Upper House…

Den ihållande vintern har gjort att tusentals nykläckta bin först nu, i mitten av april, börjat samla in pollen och nektar. Och på taket till Upper House drar honungssäsongen igång på allvar – några veckor försenat.

På taket till Gothia Towers mittentorn finns sedan 2014 en liten örtträdgård och två bikupor, som sköts av biodlaren Pär Svensson.

– Varje kupa har sin drottning som nu lägger mellan 2000 och 3000 ägg om dagen. När samhället är som störst, i juli månad, finns där uppemot 100 000 bin, förklarar han.

Honungsproduktionen ökar allteftersom. Totalt brukar kuporna ge runt 40 kilo honung – av högsta kvalitet.

– Det beror på att läget är perfekt. Bina flyger upp till tre kilometer för att hämta pollen och nektar. De når ända till Delsjöterrängen och Slottsskogen, de tar hela staden. Skillnaden mot landet är att där är ofta en monokultur. Här är växtligheten mycket mer varierad, vilket förhöjer honungens smak.

Gabriel Melim Andersson, köksmästare på Upper House, menar att den högkvalitativa honungen är en nyckelkomponent i matlagningen.

– Den betyder extra mycket för oss eftersom vi odlar den själva. Sedan ger det förstås en extra dimension när vi kan ta med gästerna upp på taket och ge dem en inblick i produktionen.

Råvaran används på många olika sätt.

– Tidigare brukade vi göra klassisk honung, men det senaste året har vi serverat honungskakorna och pressat dem vid bordet. I allt från ost till anka. Och till desserter förstås. Då använder vi också pollen bina samlat in som färggrant strössel, man kan nästan se vilka blommor bina varit på…

Läs mer om Upper House.