Fastighetsägarna storsatsar i Göteborg

Vi har lyssnat våra medlemmar, säger Rudolf Antoni, på Fastighetsägarna GFR. Foto: Sofia Sabel.

Medlemmarna ville ha en kraftsamling på en stor mötesplats.
Nu satsar Fastighetsägarna på ett helt ny arrangemang i Göteborg, Nordic PropertyExpo.
– Det här är den största enskilda satsningen vi någonsin gjort, säger Rudolf Antoni, vice VD och näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR och projektledare för Nordic PropertyExpo, 11-12 september 2018.

Det har länge funnits en efterfrågan på en mötesplats som samlar den nordiska fastighetsbranschen Nu har Fastighetsägarna tagit initiativet och skapat Nordic PropertyExpo, en helt ny konferens, mötesplats och mässa.
– Det finns väldigt många mindre mässor och konferenser i dag, ofta lite spretiga och inte alltid med så hög kvalitet. Medlemmarna vill ha mer tyngd och att vi står för arrangemanget, säger Rudolf Antoni.
Samtidigt menar han att behovet av just en nordisk arena har ökat de senaste åren. Undersökningar visar att investeringarna går från lokala marknader till att allt fler rör sig över de nordiska gränserna.
– Vi ser exempelvis att när vi stramar åt fastighetsmarknaden i Sverige ökar intresset för investeringar i Köpenhamn eller Helsingfors.
Nordic PropertyExpo arrangeras i samarbete med Sveriges byggindustrier, Business Region Göteborg och Gröna städer, för att locka en delvis ny typ av besökare. Och det är ingen slump att det ligger i Göteborg.
– Ett viktigt skäl till Göteborg är att det inte ligger i Stockholm. Vi vill att alla ska få plats och det får man inte lika mycket i Stockholm, som tenderar att bli alltför dominerande.
Dessutom menar han att Göteborg ligger väldigt strategiskt, mellan Oslo, Köpenhamn och Stockholm.
– Vi ser också ett ökat intresse för regionen Oslo, Göteborg, Malmö, Köpenhamn och Hamburg som i dag är ett av det mest intressanta tillväxtområdena i norra Europa.
Nordic PropertyExpo består av tre delar: mässa, konferens och mötesplats. Mässan är en traditionell leverantörsmässa som erbjuder tjänster till i huvudsak bolag i fastighetsbranschen. Den kompletteras med ett riktigt tungt seminarieprogram med exempelvis topparkitekter från Köpenhamn och tunga ekonomiska analytiker från The Economist. Från branschen medverkar bland andra Henrik Saxborn, vd på Castellum, Cecilia Fasth, vd Stena Fastigheter, Fredrik Wirdenius, vd på Vasakronan och Biljana Pehrsson, vd på Kungsleden.
Slutligen finns ett investeringsforum där exempelvis kommuner kan ställa ut och presentera sina investeringsbehov. En ny typ av arena för skarpa affärer, som kompletteras med matchmaking.
Redan har reaktionerna varit mycket positiva från branschen.
– Målet är att etablera Nordic PropertyExpo som den årliga mötesplatsen för fastighetsbranschen.

Text: Håkan Linger

Här kan du registrera dig till konferensen.