Han testar boken på läsarna – medan den skrivs

Alfred Ruth berättar om hur han tester sin bok på läsarna under skrivprocessen. Foto: Adam Wrafter.

Alfred Ruth är journalisten som blev framgångsrik IT-entreprenör.
Nu är han investerare och författare som vill sprida kunskap och göra världen bättre.
I höst kommer han till Meg på Bokmässan, 27-28 september, och berättar hur han tar hjälp av läsarna innan boken är klar.

2007 bildade IT-journalisten Alfred Ruth och två kompanjoner bolaget Videoplaza, som tog fram en tekniklösning för videoannonser. Företaget växte till 90 anställda och såldes 2014 – för en halv miljard.
Den Luleå-födde 35-åringen har med andra ord råd att slå sig till ro. Men det gör han inte. Istället investerar han i IT-startups och skriver en romantrilogi om artificiell intelligens.
I september medverkar han på Meg (Mediedagarna i Göteborg) på Bokmässan och berättar om sitt författarskap.
Redan innan den första boken är klar har skrivprocessen väckt uppmärksamhet. Bokserien Fermis Filter, vars första del En anledning att finnas kommer i september, utges av förlaget Teg Publishing, och till viss del sker arbetet med boken på traditionellt vis. Men Alfred Ruth använder sig även av programmet Betareader.io och ett stort antal testläsare som anmält sitt intresse på fermisfilter.se (anmälan är fortfarande öppen).
– Ett etablerat begrepp i IT-världen och spelbranschen är ”fail fast” – gör misstagen direkt. Få ut en testversion snabbt, och ändra utifrån reaktionerna, istället för att vänta tills produkten är klar. Jag är präglad av det tankesättet, så det var självklart att jobba så med skrivandet, berättar Alfred Ruth.
Första boken har lästs av 50 personer som gett feedback. Sedan bidrar ytterligare ett tusental provläsare genom att Betareader mäter hur de läser olika avsnitt.
– Till exempel kan vi se hur de scrollar när de läser i mobilen. Jag har bland annat testat olika inledningar, för att se vilken som snabbast fångar läsaren. I spelvärlden är sådana analyser extremt värdefulla, och jag är faktiskt förvånad över att bokförlagen inte jobbar så.
Programpunkten på Meg där Alfred Ruth samtalar med Betareader-utvecklaren Jonas Frid har den tillspetsade rubriken ”När tekniken ersätter lektören”. Arbetssättet är inte okontroversiellt.
– Vissa som blir provocerade ser en konflikt mellan konst och vetenskap. Andra tror att läsarna bestämmer innehållet – men så är det inte. Jag vet precis vad jag vill berätta, men får hjälp med hur jag gör det bäst. Det är ett effektivt sätt att jobba som jag tror att bokbranschen snart måste anamma. Framtidens författare kommer att först testa på provläsare, istället för att skicka färdiga manus till förlag.
Med sin bakgrund som journalist och erfarenhet från annonslösningar kan Alfred Ruth även se principens tillämpning på marknadsföring och medier.
– I annonsvärlden har många gjort läxan, och testar nu var man ska lägga fokus, vad som fungerar och hos vilka grupper. Inom journalistiken måste det nog tyvärr bli sämre först, innan det kan bli bättre. Och det kommer aldrig att bli som förr, när alla hade en dagstidning. Vilket förstås är ett demokratiskt problem, eftersom vi får sämre informerade medborgare.
Temat i Fermis Filter är också teknikutvecklingens påverkan på människor och samhälle: Handlingen kretsar kring AI, artificiell intelligens, som Alfred Ruth tror kommer att leda till systemskiften lika omfattande som industrialismen och den digitala revolutionen.
– Böckernas huvudperson, programmeraren Ariel Valentin, ser AI som både en frälsning och en livsfara. Tidigare har vi ersatt muskelkraft med maskinkraft, men nästa steg är att automatisera bort våra hjärnor. Många ser nu möjligheten att låta maskiner ta över repetitiva arbeten. Det är i grunden positivt, men ställer stora krav på politiskt ansvar för hur tillgångar och välstånd fördelas.
Alfred Ruth kallar inte bokserien science fiction, utan använder begreppet ”speculative fiction” – berättande om vad som faktiskt kan hända.
– Jag är insatt i ämnet, utgår från sådant som är sannolikt och har kontakt med experter på AI-teknik och samhällsekonomi. I böckernas framtidssamhälle har systemskiftet ägt rum. Vad händer när maskinerna är smartare, när vi inte längre är intelligentast på jorden? Hur ska samhället se ut när alla inte kan försörja sig själva? Böckerna ska förstås vara underhållande, men jag vill även sprida kunskap och väcka intresse för dessa frågor.
Alfred Ruth har gillat teknik och datorer så länge han kan minnas och lärde sig programmering tidigt.
– Men jag har också alltid haft ett stort samhällsintresse. När vi sålde Videoplaza kom jag fram till att nu vill jag göra skillnad, göra något meningsfullt.
Därför är han även investerare, i hittills ett dussintal digitala startups.
– För att jag ska bli intresserad ska de jobba med AI – och vilja göra världen bättre. Exempel på bolag jag gått in i är Bokio, ett program för automatiserad bokföring, Kitab Sawti, en tjänst för arabiska ljudböcker, och Shim – en digital kompis som kombinerar KBT-terapins principer med AI-teknik för att få användaren att må bättre.

Text: Ulf Benkel

Här kan du köpa din biljett till Meg/Bokmässan.

Fakta Meg
Meg, Mediedagarna i Göteborg, startades 2012 och är Sveriges viktigaste mötesplats för mediefrågor – och utforskandet av skärningspunkten mellan media, marknad, akademi och politik. Ett forum för transformerande diskussioner om publicistiska frågor, demokrati, ny forskning, teknologi och affärsmodeller i samtidens och framtidens medielandskap.
Från och med 2018 är Meg ett helintegrerat spår i Bokmässan och blir dess självklara forum för mediefrågor. Meg 18 pågår 27-28 september på Svenska Mässan, Göteborg.
Programmet släpps i sin helhet 30 maj.