Sverigepremiär för eldriven 25-tonnare

En 25-tons eldriven bandgrävare från PON visas på Svenska Maskinmässan på Solvalla.

Världens första elektriska 25-tons bandgrävare kommer till Sverige.
Maskinen har utvecklats I Norge av Pon Equipment tillsammans med Caterpillar.
Nu premiärvisas den på Svenska Maskinmässan, 31 maj-2 juni på Solvalla.

När Svenska Maskinmässan kommer tillbaka till Solvalla för andra gången finns cirka 110 utställare på plats. Det är betydligt fler än för två år sedan när mässan lanserades. Och det händer mycket i branschen.
– Vi kommer att få se mycket nytt inom olika drivkoncept, exempelvis eldrift, hybrider och andra metoder för att minska bränsleförbrukningen, säger Björn Bäckström, VD på Maskinleverantörerna.
Ett exempel är en helt ny eldriven bandgrävare på 25 ton som Pon visar upp på mässan. Maskinen, som är en traditionell dieseldriven maskin har konverterats till eldrift. Dieselmotorn och tanken har tagits bort och istället ersatts av batterier och en elmotor. Ändå levererar den samma prestanda i 5-7 timmar på en laddning.
– Det här är ett initiativ från Pon Equipment i Norge, där det finns en stor efterfrågan på eldrift i städerna. Det ska bli fantastiskt kul att få visa denna på mässan, säger Joakim Lundberg, som är mässansvarig på Pon Equipment AB.
Pon som var med redan för två år sedan blev så nöjda med konceptet att det i år valt att flytta över sitt fokus till Svenska Maskinmässan.
– Svenska Maskinmässan är den mässa där vi lägger vårt stora fokus, säger Joakim Lundberg.
I första hand gillar han arenan, Solvalla, som är både kompakt och ligger bra.
– På Solvalla kan du enkelt ta dig igenom mässområden både en och flera gånger, vilket gör arenan väldigt bra för besökarna. Och för oss som utställare också, såklart.
Årets stora satsning för Pon Equipment är Caterpillars nya linje grävmaskiner som kallas Next Generation. Två modeller visas på mässan, CAT 320 och CAT 323.
– Det här är den största lanseringen Caterpillar har gjort på över 25 år på grävmaskinsidan, vilket är oerhört spännande. Detta är maskiner som sätter en ny standard i branschen och hittills har det varit ett stort tryck och intresse, så blir väldigt roligt att få visa upp dom på mässan.
Svenska Maskinmässan har snabbt etablerat sig som den viktigaste mötesplatsen för branschen, med alla maskinleverantörer på plats.
– Vi gjorde ett försök för två år sedan att starta en egen mässa som vi själva ville ha den, och både besökare och utställare, blev väldigt förtjusta, säger Björn Bäckström.
När mässan nu kommer tillbaka är redan flera rekord slagna och Björn Bäckström hoppas på fler.
– Senast hade vi 11 000 besökare, i år räknar jag med betydligt fler.

Text: Håkan Linger

Registrera dig för ditt kostnadsfria entrékort.