Tänk utanför boxen – prisas på Scanpack

För första gången delas det globala priset Sustainability Awards ut på Scanpack.

För första gången delas den prestigefyllda utmärkelsen Sustainability Awards ut på Scanpack.
– Det är en ära. Och det innebär att omvärldens blickar riktas mot oss på ett helt nytt sätt, säger Anna-Lena Friberg, affärsansvarig för Scanpack.

Den gigantiska förpackningsmassan Scanpack, som arrangeras vart tredje år, är en av Svenska Mässans största mässor.
I år får mässan extra uppmärksamhet genom utdelningen av Sustainability Awards som utdelas för fjärde gången och ses som världens kanske förnämsta pris för innovationer inom hållbarhet i förpackningssektorn.
Bakom tävlingen står den ledande facktidningen Packaging Europe, som går in som International media content partner till Scanpack.
Statusen förstärks av att priset stöds av globala företagsjättar som Coca-Cola, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser, Marks & Spencer, Suez och Europen. Hållbarhetsansvariga från dessa bolag bildar juryn.
De utser först vinnarna i sex olika kategorier och, utifrån de resultaten, en totalsegrare: ”Best sustainable packaging innovation”.
I fjol noterade Sverige en framgång då ICA vann i kategorin ”Best practice” för lasermärkning av frukt och grönsaker, medan totalsegern gick till tyska Papierfabrik Scheufelen för sin utveckling av förpackningspapper, utvunnet ur lokalt odlat soltorkat gräs.
Årets vinnare presenteras 23 oktober, på öppningsdagen av Scanpack.
Då hålls också hållbarhetsseminariet Sustainable Packaging Summit. Där medverkar bl a franska yoghurtproducenten Danone och brittiska Iceland Foods, som beslutat att ta bort alla plastförpackningar senast 2023.
Anna-Lena Friberg är förväntningsfull:
– Vi är väldigt glada för att kunna presentera ett program med högintressanta talare och flera superbrands. Det höjer statusen på hela mässan och gör att Scanpack som event blir uppmärksammat över hela Europa, säger hon.
Avsikten med hållbarhetspriset är att fokusera på det möjliga, enligt Tim Sykes på Packaging Europe:
– Initiativet stimulerar diskussion men bidrar också till att idéer sprids, så vi kan få en korsbefruktning av den enorma mängd innovationer som sker inom förpackningstekniken idag, säger han.
– Det kan ske på flera sätt: antingen i form av tidiga FoU-initiativ, helt lanserade lösningar eller samarbetsprojekt inom branschen.

Text: Björn Hultman

Boka din entrébiljett till mässan.

Scanpack 2018
23–26 oktober på Svenska Mässan
Norra Europas största förpackningsmässa
Utställare: ca 500 utställare från ett 30-tal länder
Fackbesökare: 13 483 (2015)