Hon cyklade jorden runt på 1000 dagar

Fredrika Ek kommer till Svenska Cykelmässan för att berätta om sin häftiga resa runt jorden.

Som 23-åring fick hon en galen idé att cykla jorden runt på 1000 dagar.
I januari kom hon tillbaka efter 1042 dagar och 51 000 km i sadeln.
– För mig är det egentligen inte målet som är grejen, utan att vara mitt i det och uppleva allting, säger Fredrika Ek som kommer till Svenska Cykelmässan i Göteborg, 23-27 mars 2019, för att berätta om sin häftiga cykelresa.

Det börja som en liten tur i Europa, som blev åtta länder på tre månader. Sedan var hon fast.
– Jag älskade verkligen cykling, att ha allt du äger på en pakethållare och sedan friheten att följa dina infall och åka vart du vill, berättar Fredrika Ek.
Under Europaresan föddes tanken att fortsätta cykla och att cykla riktigt långt. Efter en del funderande formulerades ett nytt projekt: Jorden runt på 1000 dagar. Men varför så långt?
– Jag älskar att utmana mig själv och testa mina gränser. Hemligheten är att inte vända halvvägs och ju längre ju bättre. Det handlade mycket om att ge sig själv tid att titta och njuta.
Förberedelserna tog cirka i ett och ett halvt år och handlade mest om att samla ihop en reskassa. Fredrika jobbade dag och natt, tränade och skaffade utrustning. Sponsorerna stod inte direkt på kö när hon som ung 23 åring ville ut på äventyr. Hon hade inte ens en egen cykel.
– Det var främst outdoormärket Bergans of Norway som var med ända från början och som trodde på min dröm.
– I dag är situationen en helt annan och de senaste åren har jag verkligen fått åka runt med jättefin utrustning
Den 8 mars 2015 var hon klar och gav sig i väg söder ut. Resan gick ner genom Europa och österut mot Asien, söder om Svarta havet, genom Kina och Malaysia. Sedan vidare över Australien, genom hela Nya Zeeland, Sydamerika från söder till norr och därefter mellersta Afrika och norrut till Sundsvall
Ända sedan starten har hon kommunicerat via sociala medier. Instagram har uppdaterats flitigt och i dag har hon över 30 000 följare.
– Jag älskar att fotografera och alla utsikter är fantastiska, men människorna jag träffat är den stora upplevelsen. Och att få dela min resa och alla dessa möten är jättestort.
Redan i planeringsfasen beslutade hon att skapa ett större mål än att utmana sig själv. Med resan ville hon också samla in pengar till organisationen Action Aid, som arbetar med att försvara flickors och kvinnors grundläggande rättigheter.
Innan resan började startade hon en distansbaserad insamling där vänner och bekanta fick skänka en summa per mil. I dag har insamlingen passerat en miljon kronor.
– Insamlingen blev mycket större än vad jag trodde och är i dag en större del än själva resan.
Fredrika menar allt vi alla har ett ansvar att göra det vi kan för att skapa en bättre värld. För henne blev insamlingen ett sätt att gå från tanke till handling. Och hon minns en av de absolut häftigaste upplevelserna under resan.
– Det var när jag besökte människorna i en liten by i Senegal och tittade djupt ner i mörkret av den nyborrade brunn som finansierats av de pengar som min cykeltur genererat och som innebar en bättre värld för de här människorna.
I januari 2018 cyklade Fredrika Ek in i Sundsvall igen efter nästan tre år på resa. Hemkomsten blev överväldigande och har inneburit föreläsningar och enorm uppmärksamhet.
– Allt som händer i mitt liv nu är väldigt mycket bonus. Jag tänkte aldrig att detta skulle leda till något annat än själva resan.
Just nu sitter hon ute i Stockholms skärgård och skriver på en bok. Samtidigt drömmer hon om nya äventyr.
– Jag planerar en cykling redan i sommar, en ordentlig utmaning.

Läs mer Svenska Cykelmässan>>

Fakta om Svenska Cykelmässan

Nya cykelmässan hade premiär i Göteborg 2017 med över 10 000 besökare och ett mycket positivt mottagande av hela branschen. Efter ett mellanår i Stockholm, med över 100 utställare, kommer nu mässan tillbaka till Göteborg 2019, 15-17 mars.
Cykelmässan vänder sig till alla som älskar att cykla, oavsett om det handlar om att ta sig till jobbet på smidigaste sätt, cykla motionslopp eller ta sig ut i skogen på sin fritid.