Allt fler intresserade av att köpa hus utomlands

Thailand är ett av flera länder som blir allt intressantare för svenskar som vill köpa hus utomlands.

Förra året blev det besöksrekord i både Stockholm och Göteborg på mässan Köpa hus utomlands. Snart är det dags för mässan igen och intresset är fortsatt stort.
– För en 15-20 år var det mest äldre, välbärgade som köpte hus utomlands, men nu är det en betydligt mer blandad skara, med många fler yngre och barnfamiljer, berättar Åsa Holmsten som är mässansvarig för Köpa hus utomlands mässan, 15-16 september.

Det är inte bara en bredare målgrupp som är intresserade av att köpa hur utomlands det är också allt fler länder som är intressanta för köparna. För några decennier sedan var det nästan bara Spanien som gällde. Sen började folk resa allt mer till exempel till Thailand och Turkiet, vilket ökade intresset för att även skaffa sig hus där. Och många fler länder har tillkommit.

Priserna har sjunkit
På årets mässa finns numera även utställare som representerar länder som Montenegro, Kap Verde och USA. Men Spanien och Portugal ligger fortsatt i topp, följda av populära länder som exempelvis Italien och Frankrike.Anledningarna till att intresset ökar är många. Att komma till ett behagligare klimat har alltid lockat förstås. Det har också blivit dyrt att köpa fritidshus i Sverige, inte minst nära storstadsregionerna. Utomlands har priserna däremot sjunkit på många ställen. Samtidigt är räntorna låga, så den som kan låna med sitt hus i Sverige som säkerhet kan få låga räntekostnader.

Våga satsa själv
– Ofta är det inte så svårt att köpa hus utomlands, framförallt inom EU, säger Åsa Holmsten.
– Om man känner någon som köpt utomlands och ser att det inte var så väldigt komplicerat för dem, så kanske man vågar satsa själv också.
En bra idé, för den som är nyfiken är förstås att skaffa sig kunskap om hur det fungerar i olika länder och prata med olika mäklare. På Köpa hus utomlands erbjuds också ungefär 15 seminarier. De är, liksom inträdet, gratis

Här kan du kostnadsfritt registrera dig för mässan:  

Fakta:

Köpa hus utomlands anordnas på Svenska Mässan i Göteborg den 15-16/9 och är öppen 10.30-17.00.