Kungen på Trä & Teknik 2018: ”En inspiration för hela branschen”

Kungen på Trä & Teknik

– Träd växer långsamt men kunskap växer snabbt. Den här mässan är en viktig sådan växtplats.
Med de orden invigde H.M. Konungen träindustrins stora mötesplats Trä & Teknik på Svenska Mässan igår, tisdag.

Besöket, som kom till på kungens eget initiativ, väckte stor uppmärksamhet. I sitt invigningstal reflekterade kungen även kring en annan invigning, den för hundra år sedan när kungens farfarsfar Gustav V invigde Svenska Mässan.

I talet påminde kungen om värdet av vår svenska skog som förnybar resurs och som nyckel till att möta klimatförändringar. I flera samtal vid rundvandringen på mässan tog kungen upp sommarens skogsbränder.

– Kungen ställde frågor kring hur mycket som hade brunnit och hur vi ska ta tillvara det som brandhärjats, säger Hannele Arvonen, koncernchef på Setra som samtalade med kungen i Sawtecs monter.

Under dagen hann kungen besöka ett flertal montrar, och visade ett genuint intresse för det som presenterades. I branschföreningen Svenskt Träs monter handlade samtalen om nya initiativ för att öka användningen av trä. Inte minst inom byggsektorn.

– Kungen var överraskad över hur mycket vårt nybildade arkitektnätverk ”TränätverkA” redan hunnit med och värdesatte att vi vill bygga vidare på våra trätraditioner, säger Karin Löfgren på AIX Arkitekter.

Stefan Sundqvist, mässansvarig för Trä & Teknik:

– Våra utställare uppskattade verkligen besöket. Kungens närvaro gör också att fokuset på träindustrin, på skogen och klimatet höjs. Det inspirerar alla.

Kungens starka intresse för träindustrin och dess utvecklingsmöjligheter kan ge ringar på vattnet, tror Stefan:

– Det kan leda till att fler – som arkitekter, konstruktörer och fastighetsägare – ser potentialen i ökad träanvändning. Det skulle hela branschen tjäna på.

Trä & Teknik, som samlar 223 utställare och en rad profilerade talare, hade ett stort antal nöjda fackbesökare på tisdagen. Mässan avslutas på fredag.

Vill du veta mer? Kontakta:
Stefan Sundqvist, affärsansvarig för Trä & Teknik, tel 031-708 80 71
Annika Persson, affärsutvecklare Svenska Mässan, tel 031-708 80 43.

Mer information: www.traochteknik.se

Foto: Anders Nicander