”Nanoteknologin kan förändra allt”

Maria Strömme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet medverkar på Excellence Summit. Foto: Mikael Wallerstedt

– Vi kommer att kunna behandla cancer bättre, lära våra kroppar att föryngra sig själva, skapa smarta och miljövänliga förpackningar, ge våra kläder helt nya egenskaper.
Det säger forskaren Maria Strömme, som medverkar på Excellence Summit, 11-12 september. Där visar hon också bilder från ett Formel 1-race för nanobilar!

Ett hetare vetenskapsområde, som kan få drastisk påverkan över alla aspekter av våra liv, är svårt att hitta.
Med nanoteknologi, som sätts i fokus på Excellence Summit, kan man skapa helt unika möjligheter till hållbar utveckling inom alla områden där vi använder någon typ av material. Det vill säga, i princip, överallt.
– Vi kan till exempel diagnostisera sjukdomar innan vi får symptom, utveckla plåster som bestämmer hur sår ska läka och mycket annat, berättar Maria Strömme, professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet.

40 patent
Maria och hennes forskargrupp har på senare tid blivit berömda både för att ha gjort materialet Upsalite® och algbatteriet, som hon berättat om i Sommar i P1 och hos Skavlan i SVT, där hon medverkat två gånger.
Maria Strömme har också utvecklat implantat som kan laddas med långsamfrisättande läkemedel och en rad andra banbrytande uppfinningar. Totalt har hon idag 40 patent i 11 olika patentfamiljer.
2012 tilldelades hon Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) guldmedalj “för grundläggande och tillämpande forskningsinsatser inom nanoteknologi och omfattande entreprenörskap inom fysik och medicin”.

Formel 1-tävling för nanobilar
Tidigare i år talade hon på World Economic Forum i Davos – och ser nu fram emot att möta åhörarna i Göteborg:
– Excellence Summit är ett mycket spännande initiativ där man lyckats samla människor som är världsledande inom sina fält, säger hon.
– Jag tror att alla som deltar kommer att få många Aha-upplevelser som påverkar oss både i vår vardag och i vår förståelse av världen.
Besökarna kommer också att få ta del av en helt unik upplevelse: världens första Formel 1-tävling för nanobilar!
– Det är riktiga bilar i nanostorlek med fullerener eller så kallade ”buckyballs” som hjul och molekylära motorer. Jodå, det är helt sant, försäkrar Maria.

Boka plats på konferensen

Fakta: Excellence Summit

11–12 september på Svenska Mässan
Ny global kvalitetskonferens för näringslivet
Tema: ”The future of quality and the quality of future”

Några av talarna i programmet:
• Tom Johnstone, ordförande Husqvarna
• Anna Granö, vd HP Sverige
• Shinichi Sasaki, Senior Managing Director Toyota Motor Corporation
• Maria Strömme, professor i Nanoteknologi vid Uppsala Universitet
• Sunil Shina, EVP Excellence & Innovation Tata & Sons
• Elmer Corbin, Global Delivery Excellence Executive IBM Watson Health
• Professor Noriaki Kano, kvalitetsguru och professor vid Tokyo University of Science
• Sandra Särav, Global Affairs Director Government CIO Office Estonia
• William Troy, f d general i USA:s armé