Deckarpar och feelgood-drottning till Bokmässan

Det är många bestsellerförfattare på årets Bokmässan, två av dem är deckarparet Kepler och feel good-drottningen Jojo Moyes. Foto: Ewa-Marie-Rundquist och Stine Heilmann.

Deckarparet Kepler och den brittiska författaren Jojo Moyes har åtminstone en sak gemensamt.
Båda fick en riktig dundersuccé som snabbt etablerade dem som bestsellerförfattare.
Tillsammans har de sålt närmare 50 miljoner böcker runt om i världen.
Nu kommer de till Bokmässan, 27-30 september, för första gången, med var sin ny bok.

Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril har varit gifta sedan tidigt 1990-tal och skrivit böcker tillsammans under pseudonymen Lars Kepler sedan 2009. I år kommer de till Bokmässan för första gången och i oktober utkommer den sjunde boken om Joona Linna. Titeln Lazarus är en ledtråd till bokens tema.
Sedan succédebuten med Hypnotisören har framgångarna varit närmast overkligt stora för Lars Kepler-böckerna. Tolv miljoner sålda exemplar och översättningar till 40 språk är talande siffror.
– Man tänker inte ”nu ska vi skriva en bestseller”, det funkar inte så. Men jag tror att det märks att vi känner väldigt starkt med våra huvudpersoner – sådant lyser igenom, säger Alexander.

Egna författarskap

– Jag älskar att deckargenren kan omfatta ett så brett spektrum av människor – både när det gäller romanfigurerna och läsarna. Det är också historier som ger möjlighet att skriva om starka känslor, säger Alexandra.
Långt före den första Kepler-boken hade både Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril etablerade författarskap under sina egna namn.
– Vi ville verkligen skapa något ihop, men hade först svårt att förena våra röster. Då blev det förlösande att uppfinna en tredje person, berättar Alexandra.
Att Lars Kepler skulle få förbli en egen författarpersonlighet var också en anledning till att det först var hemligt vilka som stod bakom pseudonymen. Deras namn avslöjades dock av en kvällstidning redan samma år som Hypnotisören utkom.

Översatt till 44 språk

Jojo Moyes kommer också till Bokmässan med en braksuccé bakom sig. Efter trilogin Livet efter dig, Arvet efter dig och En andra chans har Jojo Moyes fått titeln den brittiska feelgood-drottningen. Själv är hon främst glad över att ha hittat trogna läsare så att hon kan fortsätta göra det hon älskar: att skriva.
Det stora genombrottet kom 2012 med Livet efter dig. Romanen toppade snart försäljningslistor över hela världen och blev storfilm bara tre år senare. Sedan dess har det blivit ytterligare två böcker om den sympatiska Lou Clark.
I dag är Jojo Moyes översatt till 44 språk, har legat etta på försäljningslistorna i 18 länder och sålt över 37 miljoner böcker.
– Den absolut största skillnaden för mig efter succén med Livet efter dig är att jag efter tio år som författare kunde skriva nästa bok med någon sorts säkerhet om att det fanns någon som ville läsa det jag skrev. Som författare är din högsta önskan att någon ska uppskatta dina böcker, så det kändes verkligen som en gåva.

Utmaning att skriva fortsättning

Jojo Moyes debuterade 2002 och hade redan åtta romaner bakom sig när hon slog igenom. Men Arvet efter dig var den första uppföljaren hon någonsin skrivit.
– Jag märkte snabbt att det är en helt ny utmaning att skriva en fortsättning. Du vill skriva en bok som står på egna ben, samtidigt som den ska ha samma känsla som förra boken, vilket var oväntat svårt. Men jag älskar verkligen att skriva om Louisa och hennes familj, det känns alltid som att träffa gamla vänner.

Ulf Benkel/ Anna Rikner

Här kan du köpa entrébiljett och seminariekort: