Polisen rekordrekryterar över 2 000 nya aspiranter på mässan

Polisen kommer till Kunskap & Framtid med 2040 studieplatser på fem polishögskolor, som ska fyllas 2019.

Från 300 aspirantplatser för några år sedan till över 2 000 platser nästa år.
Nu rekordrekryterar polisen till landets fem polishögskolor.
– Totalt ska vi anställa 17 000 personer fram till 2024, säger Anders Henckel, ansvarig för aspirantutbildning på Polisen, som medverkar på Kunskap & Framtid, 22-24 november.

Kunskap & Framtid är mässan om framtidens studier och jobb. Förutom högskolor och andra skolor medverkar ett stort antal företag, där många söker personal direkt på mässgolvet. Några av dem är Kriminalvården, Lantmäteriet, Key Sales West AB, Securitas Sverige AB, Västra Götalandsregionen, Försvarsmakten och Manpower.
En annan är Polisen som står inför en rekordrekrytering de kommande åren. På sex år ska man anställa cirka 17 000 personer, inklusive civilanställda. Merparten är aspiranter som ska gå igenom polisens utbildning på 2,5 år.
– I maj hade vi 11 588 ansökningar till 1020 studieplatser med utbildningsstart januari 2019, men nu ska vi öka tempot ytterligare, säger Anders Henckel.

Krävs fler sökande

Nästa år ska 2040 studieplatser fyllas för det krävs betydligt fler sökande. En större budget finns till förfoganden och även en ny organisation för att klara uppdraget. Samtidigt vill man se över rekryteringsprocessen och gör den smidigare och kortare. Men kraven kommer inte att sänkas.
– Många stupar direkt på att man inte har den särskilda behörigheten från gymnasiet, som bland annat innefattar rätt nivå på svenska, engelska, samhällskunskap och historia.
De andra flaskhalsarna är IQ-testet och psykologtestet som bland annat handlar om personlig mognad.
– Vi ser helst att de sökande har gått ut gymnasiet och sedan arbetat några år för att få lite mer livserfarenhet.

Fler kvinnor och utlandsfödda

Många sökanden har några års livserfarenhet och många har studerat tidigare på högskola eller universitet.
– Vi vill också få in fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund. Det har vi gått ut med nu i flera år, men inte riktigt lyckats med.
En nyhet i år är att det nu finns fem Polishögskolor i landet: Umeå, Stockholm, Växjö och de senaste tillskotten: Borås och Malmö, som startar upp i januari 2019.
– Det kan ju vara positivt för de som bor i Västsverige att nu ha en Polishögskola i närområdet.
– I Borås, Växjö och Umeå kan man läsa polisutbildningen på distans.

Här kan du köpa din biljett till mässan: