Skärpt säkerhet – het trend i mötesindustrin

Svenska Mässan mötte ett stort intresse på IMEX i Las Vegas, för sitt koncept “allt under ett tak”, mitt i city.

Ökad säkerhet stod i fokus på årets IMEX America i Las Vegas, där bl a ny teknik för ansiktsigenkänning presenterades.
Individualiserade möten och smartare registrering är andra heta trender.
– Mycket kan bli verklighet även hos oss, säger Maria Thylén, Senior International Account Manager på Svenska Mässan.

 IMEX America, som gick i oktober på Sand’s Expo i Las Vegas är ett av världens viktigaste forum för den globala mötesindustrin. Svenska Mässan och Gothia Towers fanns förstås på plats och representerades i två montrar.
– Framförallt ville vi lyfta fram vad Göteborg och vad vår anläggning kan erbjuda kongressköpare och företag som vill placera möten i Europa. Det finns oändligt många mötesarrangörer där ute som inte känner till oss vilket innebär många potentiella kunder för oss, säger Maria.
– Vi märkte ett stort intresse, inte minst för att vi är en integrerad mötesplats med stor hotellkapacitet – vilket fortfarande inte är vanligt, ens i USA. Många ögonbryn lyftes också när vi berättade att vår anläggning ligger mitt i city.

Miljötänk allt viktigare

Klimat- och miljömedvetande har länge varit viktigt för kongress- och mötesarrangörer i Europa och får nu allt större betydelse även i USA:
– Att all vår el kommer från vindkraft och att våra matrester används för att producera biogas är argument man verkligen tog till sig, säger Maria Thylén.
Hon stötte också på en vanlig missuppfattning, gällande kostnadsläget.
– Många i USA har en vag uppfattning om Sverige och blandar till exempel ihop oss med Schweiz eller Norge, där kostnadsläget ju är klart högre.
– I själva verket ligger Göteborg under medel vid kostnadsjämförelser. London, där amerikaner gärna lägger sina möten, är dyrast i Europa, följt av Milano.

Direktlinje New York-Göteborg

Andra påpekade att det är krångligt att ta sig till Sverige.
– Därför skulle en direktlinje mellan New York och Göteborg, som vi hoppas är på plats snart, betyda oerhört mycket. Hur tillgängligheten ser ut är en av de första frågorna vi får och ibland avgörande för att lägga mötet i Göteborg.
Ett sätt att spara tid är att registrera kongressdeltagare redan på flygplatsen – ett initiativ som uppmärksammades på IMEX.
– Det är fortfarande väldigt nytt. Ett par kongressarrangörer har börjat med det och det har en intressant potential, menar Maria.
– Efter registreringen kan gästen göra vad hen vill, till exempel åka till hotellet och vila ut. Sedan kan man gå direkt in på kongressen, utan att stå i kö.
Med en registreringsdisk på flygplatsen skulle arrangören också kunna informera om resmålet och ge tips på restauranger, sevärdheter, etc.
Flygresenärer är ju vana vid säkerhetskontroller – och nu väntas säkerheten även skärpas vid olika typer av möten.
– I USA är säkerhetsfrågan het. På IMEX pratades det bland annat om digitaliserad ”face recognition”, alltså ansiktsigenkänning. På så sätt kan man säkerställa att rätt person kommer in på rätt möte, förklarar Maria Thylén.
– Man kan då även känna igen oönskade eller efterlysta personer. Det öppnar för ett helt nytt samarbete med polis och säkerhetstjänst.

Hälsa het trend

En annan tydlig trend på IMEX gällde hälsa och rekreation: alltså yoga, meditation eller andra övningar inför eller under mässan eller mötet. Ytterligare en trend handlar om alltmer skräddarsydda konferenser.
– Parallella konferensspår är vi ju vana vid. Men de kan utvecklas med fler naturliga ”networking spaces” och avsatta ytor för diskussioner om specifika ämnen, där du kan göra mer individuella val.
– Återigen handlar det om att ta vara på tiden. Det är inte relevant för alla att sitta med på samtliga programpunkter, man vill kunna utnyttja sin tid på konferensen optimalt för att maximera sin ROI, Return On Investment.