Årets kvinnliga seglare besöker Båtmässan

Siktet är inställt på OS i Japan 2020, men i februari besöker tjejerna Båtmässan. Foto: Mark Lloyd

Brons i den avslutande världscuptävlingen i Japan blev kulmen på ett fantastiskt år.
Nu går OS-satsningen vidare för Klara och Rebecca, som blev Årets kvinnliga seglare i Sverige.
I februari kommer tjejerna direkt från världscuptävlingarna i Miami och besöker Båtmässan.

I början av året fick de sitt internationella genombrott, då de blev bästa svenska besättning med en niondeplacering i klassiska Princess Sofia Trophy, på Mallorca. Framgången följdes upp med en sjätteplacering på världscupen i Hyers. Och i oktober korades de till Årets kvinnliga seglare av Svenska Seglarförbundet.
– Det är först nu i slutet som vi inser att det faktiskt har gått ganska bra i år, berätta Rebecca som summerar ihop fyra top-tio-placeringar av fem möjliga med bronset i Enoshima i Japan som kulmen.
– Och det är exakt där som OS går om två år. Det är riktigt coolt, säger Rebecca Netzler.
De senaste tre åren har hon seglat tillsammans med Klara Wester i klassen 49er FX, den snabbaste tjejklassen och damernas motsvarighet till herrarnas skiff. Klassen är ny i OS-sammanhang och var med första gången på OS 2016 i Rio de Janeiro. Nästa gång blir OS i Japan 2020 och då tänker tjejerna vara med.
Sedan två år tillbaka tränar de på heltid och befinner sig mestadels utomlands. Sedan oktober är de i Portugal och efter jul blir det Miami och årets första världscuptävling.
Planen för nästa år är att ta sig till för-OS i Japan och sedan knipa en OS-plats i kvalet i Nya Zeeland i december.
– Det är svårt och man kan inte ta ut något i förskott, men vi tror vi ska klara det, säger Rebecca.
Hon berättar att segling är komplext och jämför med schack. Det gäller att hela tiden var ett steg före: få till en bra start, läsa vindarna, hålla koll på konkurrenterna och ta sig upp så kort som möjligt.
I början handlade mycket om att få kontroll på båten som är väldigt lätt och rank.
– Nu lyfter vi blicken och tänker mycket utanför båten, på vinden och de andra båtarna.
Deras satsning finansieras av sponsorer som de raggar själva från lite olika håll. De får också hjälp från Svenska Seglarförbundet och moderklubben GKSS.
Dessutom säljer tjejerna almanackor.
– Vi har tagit fram en egen almanacka, där vi berättar var vi är och varför vi tävlar, som vi säljer till familj och vänner. Ett år sålde vi 80 stycken.
I februari tar de ledigt några dagar från träningen och åker till Båtmässan i Göteborg för att medverka på Stora Scenen, 6 februari.
– Att Klara och Rebecca tar sig direkt från Florida till Båtmässan gläder oss mycket berättar Bengt Wallin, Senior Advisor Båtmässan.
– Jag vet att de kommer att dela med sig av tips och tankar kring segling men också ge tips till de som vill satsa helhjärtat på segling. Och, de har lovat att ta med sig några kalendrar för försäljning till hugade spekulanter avslutar Bengt Wallin.

Fakta:
Båtmässan pågår 2-10 februari och Klara och Rebecca finns med på scenen den 6 februari.

Boka din biljett till Båtmässan: