Återvunnen plast från havet blir optimistjollar

En optimistjolle av återvunnet plastskräp tar form på Chalmers. Foto: Anders Mikaelsson

Genom projektet Optimist för havet plockade 700 frivilliga personer skräp längs den svenska kusten förra året.
Plastskräpet finns nu på Chalmers och SSPA Sweden AB där experter bygger nya optimistjollar av den.
– Vi kommer visa upp och namnge den allra första optimistjollen på Båtmässans miljödag 5 februari, säger Thomas Hansson-Mild, projektledare på Svenska Seglarförbundet.

Optimist för havet är ett samverkansprojekt mellan Håll Sverige Rent, Svenska Seglarförbundet och Sjöräddningssällskapet. Projektet vill stoppa tillförseln av plast till havet genom att sprida kunskap om problemet och engagera barn och vuxna i lösningarna. Optimist för havet vill också förmedla att det finns anledning att vara optimistisk. Att vi tillsammans kan göra skillnad och rädda haven från plast. Det främsta syftet med projektet är att visa hur mycket skräp som hamnar i havet och på så sätt bidra till att minska tillförseln.
– Jollen borde egentligen aldrig ha kunnat byggas. Det är förstås bra att plasten som finns i havet kan tas tillvara och användas som en resurs – men lösningen är inte bara att städa havet eller att återvinna den plast som redan finns där. Lösningen är också att stoppa tillförseln. Det är det vi vill att jollarna ska symbolisera, säger Thomas Hansson-Mild.

Pengar från Postkodlotteriet

Förra året drog projektet igång med pengar från Postkodlotteriet, som svarar för finansieringen i tre år, till och med 2020. Under våren och sommaren har frivilliga plockat skräp utmed den svenska kusten. En del av den hårdplast som plockats har sedan använts för att bygga optimistjollen av experter på Chalmers/SSPA.
Totalt har 8,5 kubik hårdplast samlats in. Nu finns plasten på Chalmers. För att bygga en optimistjolle krävs det mellan 40-60 kg hårdplast och fem båtar planeras att byggas under året. Varje båt är unik och båtarnas skrov får olika uttryck av de olika plastbitarna.
På årets Båtmässa, 2-10 februari, kommer projektet att presenteras och minst en optimistjolle att visas upp för första gången. Det arrangeras även en namngivningscermoni för jollen.
– Namngivningsceremonin kommer att ske under Båtmässans miljödag, den 5 februari.

Tävling på Facebook

Före mässan utlyses en tävling på Facebook (facebook.com/optimistforhavet), där allmänheten kan vara med och tipsa om namn. Den som vinner kommer att få ett fint pris av Båtmässan; en övernattning på Gothia Towers i anslutning till någon av sommarens seglingsarrangemang på västkusten.Under 2019 går projektet vidare med nyproducerade utbildningsmaterial som kommer kunna ge unika möjligheter för barn att lära sig mer om plast i havet. De färdiga optimistjollarna ska turnera runt om i landet och visas upp på olika seglingsevenemang och i Svenska Seglarförbundets seglarskolor för provsegling.
– Vi kommer också att använda vårt nyproducerade utbildningsmaterial i Svenska Seglarförbundets seglarskolor för ungdomar i åldern 9-12 år samt i Sjöräddningssällskapets utbildningsverksamhet, för att öka kunskapen om problemet.

Fyra ambassadörer

Idén till projektet kommer från äventyraren Oskar Kihlbom som är en av fyra ambassadörer för projektet. De övriga är Team Anna, Martin Strömberg och Annelie Pompe.
– Våra ambassadörer som brinner för frågan hjälper oss att uppmärksamma projektet vilket vi hoppas bidrar till att fler nås av vårt budskap.

Köp biljett till Båtmässan

Se hela programmet för Båtmässans miljödag 5 februari