Jan Beskow ger råd till livskämpar

Professor Jan Beskow kommer till Leva & Fungera i mars.

För att leva måste man fungera.
– Men för att kunna fungera är det helt nödvändigt att leva, säger Jan Beskow, professor i psykiatri, som medverkar på Leva & Fungera i mars 2019.
På mässan vill han ge konkreta råd och verktyg till dem som tänker på självmord. Och det är många.

 I den nyutkomna boken Handbok för livskämpar, som Jan Beskow skrivit tillsammans med folkhälsovetarna Susanne Tell och Filippa Gagnér Jennetag (redaktör), vänder sig författarna direkt till den som funderar kring att ta sitt liv.
Kring samma tema har trion ett seminarium på Leva & Fungera 26 mars.
– För första gången vänder vi på perspektivet, säger Jan Beskow.
– Bokens undertitel är ”till dig som inte vet om du orkar leva”. Vi vänder oss alltså till dem som mår dåligt, som kämpar för livet. Ty i grund och botten vill människan leva.
Förra året tog 1 544 människor livet av sig i Sverige. En väldigt hög siffra, som ändå inte speglar hela vidden av problemet.
– Vårt samhälle producerar ständigt mycket lidande, menar Jan Beskow.
– Undersökningar visar att av 400 tillfrågade människor som bär på självmordstankar så är det bara en som tar livet av sig inom ett år.

En halv miljon mäniskor

Räknat på ett annat sätt: bakom varje självmord finns det ytterligare 399 personer som funderar på det. Utgår man från den svenska statistiken umgås alltså över en halv miljon människor med suicidala tankar. Varje år.
– Hos nästan alla dyker tanken upp någon gång i livet. Ofta i krissituationer, i samband med skilsmässor till exempel, konstaterar Jan Beskow.
Han framhåller att man måste skilja noga mellan tankar och handlingar, alltså försök att ta livet av sig. Om en person avslöjar sina självmordstankar ska man inte göra misstaget att tolka det som att hen nödvändigtvis vill dö.
– Man ska tolka det som: jag förstår att du mår väldigt dåligt. Det är den verkliga innebörden, att man inte orkar med livet. Det är väldigt smärtsamt och då ser man självmord som en utväg, en plan B.

Tankar kan lösa problem

Tankarna kan faktiskt ha en positiv och konstruktiv effekt, de kan lösa problem. Han tar ett exempel:
– En gift kvinna, som lever i föreställningen att hon är gift för livet och ser skilsmässa som moraliskt helt otänkbart, hamnar i en ohållbar situation där mannen dricker och slår henne.
– När hon står där med tablettburken, i dödens omedelbara närhet, kommer tanken: vem ska ta hand om barnen? Hon avbryter.
Det blir en varningssignal som kan få henne att hitta alternativa utvägar, skilsmässa kan framstå som ett bättre och fullt realistiskt alternativ.
– Att tänka för mycket på självmord kan dock vara riskabelt, varnar Jan.
Samtidigt utvecklar man då en självmordsplan.
– Då kan det räcka med ytterligare en påfrestning, en ”trigger”, för att planen ska sättas i verket. Triggern kan till exempel vara en så banal sak som att någon som lovat att ringa inte gör det. Då exploderar det.

Fyra konkreta råd till livskämparna:

1) Bryt ensamheten – hitta vägar, inse att du har många kring dig
2) Håll ut – det vänder, livet förändras, tro på det
3) Underlätta vardagen – ät och sov ordentligt, rensa almanackan
4) Berätta – det underlättar att formulera sina tankar för någon.

Jan Beskow understryker speciellt betydelsen av ”håll ut”-rådet, eftersom många är självmordsbenägna endast en kort tid. Han rekommenderar den vetenskapliga dokumentären ”Att stoppa mäns självmord” (finns på SVT Play). Där försöker man hitta förklaringar till att självmord är den största dödsorsaken bland män mellan 15 och 44 år.
– En man hoppade från en bro i London, men överlevde, berättar Jan.
– Dagen därpå ringde han och tackade brandmannen som fiskat upp honom ur vattnet. När brandmannen frågade varför han hoppat fick han svaret: ”Jag hade bara en dålig dag”. Det är ett väldigt belysande exempel.

Leva & Fungera

Leva & Fungera arrangeras den 26-28 mars 2019 på Svenska Mässan. Under många år har mässan fokuserat på hur man kan göra livet bättre för personer med fysiska funktionsnedsättningar. Nu breddas mässan med en tydlig satsning även på psykisk ohälsa, med en rad hoppingivande och tankeväckande föredrag och seminarier om detta.

Skriv ut ditt entrékort till mässan: