Svenska Mässans gestaltningstävling är avgjord - Såhär ser vinnande förslaget av fjärde tornet ut

Pressrelease 2019-10-08

 

Av fyra finalistbidrag är det Tham & Videgård som utses till vinnare i tävlingen om att få gestalta Svenska Mässans fjärde torn, +One, vid Korsvägen i Göteborg.

 

– Vinnaren har presenterat ett magnifikt torn, påtagligt högre än befintliga Gothia Towers, och ett nytt landmärke i staden, säger Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan Gothia Towers. +One inkluderar också en helt ny välkomnande entré som suddar ut gränsen mellan ute och inne. Vi är oerhört stolta över att ytterligare kunna stärka vår attraktionskraft och samtidigt vara en katalysator som tillför staden och näringslivet i Göteborg nya värden, säger Carin Kindbom.

 

Bedömningsgruppen har bestått av representanter från Svenska Mässan Stiftelse, Sveriges Arkitekter samt Göteborgs stad. Ytterligare sakkunniga representanter har också deltagit i utvärderingsprocessen som påbörjades i samband med tävlingens start för snart ett år sedan.  Utgångspunkten var ett fjärde torn som rymmer omkring 400 hotellrum, mötesytor, restauranger, kontor och en terrass med plats för 1 200 minglande gäster.

 

– Det har varit en mycket omfattande och gedigen urvals- och bedömningsprocess med fyra verkligt högklassiga tävlingsbidrag i finalomgången, säger Roger Holtback, styrelseordförande på Svenska Mässan Stiftelse. Uppdraget utgick ifrån att vi ville skapa en sammanhängande och samtidigt förnyande byggnation med hög kvalitet gällande såväl den arkitektoniska gestaltningen som genomförbarheten, med tydlig förankring i vår historia och stadsmiljö. Till sist föll valet enhälligt på Tham & Videgård som vi tackar och gratulerar, säger Roger Holtback.

 

Utdrag av motivering:
”Förslaget har fångat Svenska Mässans själ och kärlek till Göteborg som festlig mötesplats. Bedömningsgruppen delar Tham & Videgårds stadsbyggnadsanalys som beskriver mötet mellan staden och tornet i en skala som stämmer med Göteborg. Det blir som helhet ett nytt gränssnitt mellan staden och mötesplatsen, och ett tydligt landmärke i staden. Förslaget uppvisar bäst måluppfyllelse avseende arkitektonisk gestaltning, flödeshantering och utblick mot staden. Förslaget skapar förutsättningar för en öppen, spännande och stimulerande miljö som integreras i Svenska Mässans verksamhet, där matupplevelser, kultur och evenemang blandas med möten och mässor runt om i hela anläggningen.”

 

– Vi är fantastiskt glada över att bedömningsgruppen enats om vårt förslag, säger Bolle Tham och Martin Videgård, ansvariga arkitekter på Tham & Videgård Arkitekter. +One är ett oerhört spännande och prestigefullt projekt att få vara med om att gestalta för Svenska Mässan Gothia Towers.

 

– Vår vision är att bli Europas mest attraktiva mötesplats genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen, säger Carin Kindbom. Vi måste hela tiden utvecklas för att ligga i nivå med internationella konkurrenter och med +One kommer vi att kunna ge ytterligare dimensioner i vårt helhetserbjudande.

 

Närmast väntar detaljplanearbetet som beräknas börja under år 2020.

 

Bidragen från de fyra utvalda finalisterna kommer att ställas ut för allmänheten i Svenska Mässans nya entré mot Skånegatan den 15–16 oktober mellan kl 12:00 – 19:00.

 

Fakta gestaltningstävlingen:
I november 2018 inbjöds arkitektkontor att skicka in sitt intresse för att delta i tävlingen om att gestalta Svenska Mässan Gothia Towers fjärde torn med ny huvudentré. Utav 57 svenska och internationella byråer, valdes fem finalister ut och av dessa fullföljde fyra uppdraget:

 • Schmidt Hammer Lassen Architects
 • Tham & Videgård Arkitekter
 • White Arkitekter
 • Wingårdhs Arkitektkontor

 

Bedömningsgruppen:

 • Roger Holtback, styrelseordförande, Svenska Mässan Stiftelse
 • Christel Armstrong Darvik, styrelseledamot Svenska Mässan Stiftelse
 • Carin Kindbom, vd och koncernchef, Svenska Mässan Gothia Towers
 • Joachim Hult, fastighetsdirektör, Svenska Mässan Gothia Towers
 • Olof Hallberg, sakkunnig arkitekt ABAKO Arkitekter
 • Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborgs stad
 • Simon Wallqvist, planarkitekt, Göteborgs stad
 • Karolina Keyzer, tidigare stadsarkitekt i Stockholm, arkitekt OKK+
 • Stina Malm, arkitekt, Johannes Norlander Arkitektur

 

Ladda ner högupplösta bilder:

 

Bildrättigheter: Tham & Videgård Arkitekter.

 

Bildtexter:

”Projektet är väl förankrat i såväl evenemangsstaden Göteborg som helhet, som i området kring Korsvägen”

“Det vinnande bidraget i gestaltningstävlingen för projektet +One har en tredelad komposition med en inbjudande terrass, ett torn som samspelar med staden och en karaktäristisk toppkrona som utmärker sig. Förslaget skapar en öppen, spännande och stimulerande miljö där matupplevelser, kultur och evenemang blandas med möten och mässor runt om i hela anläggningen och gör Svenska Mässan till en mer öppen och tillgänglig del av stadsrummet.”

 

För mer information, kontakta:

Carina Dietmann, Kommunikationsdirektör/ VP Communications
Svenska Mässan koncernen
carina.dietmann@svenskamassan.se
Telefon: 0701 – 61 68 15

 

Veronica Nyblom, PR & Communication Manager
Svenska Mässan koncernen
veronica.nyblom@svenskamassan.se
 Telefon  0701 – 69 71 42

 

Om Svenska Mässan Gothia Towers
Svenska Mässan Gothia Towers är en av Europas största integrerade mötesplatser med ett unikt cityläge i centrala Göteborg. Svenska Mässan Gothia Towers arrangerar och driver mässor, möten, hotell, restauranger, spa och en showarena. Varje år välkomnas drygt två miljoner besökare till mötesplatsen. Svenska Mässan Gothia Towers ägs av en privat, oberoende stiftelse, Svenska Mässan Stiftelse. Stiftelsens uppdrag är att främja näringslivet och varje år genereras drygt 3,2 miljarder kronor i turistekonomiska effekter.