Musikalen Så som i Himmelen till The Theatre i Göteborg

Folkkär som film och en enorm musikalsuccé i Stockholm. Men snart försvinner ”Så som i Himmelen” från Oscarsteatern. Nästa anhalt blir Göteborg och The Theatre på Svenska Mässan Gothia Towers, med premiär 15 maj.

 

Mäktigaste musikalen någonsin på Oscarsteatern i Stockholm. Framöver kan ”Så som i Himmelen” även bli en världsberömd föreställning. Snart stänger Oscars en av de mest kraftfulla scensatsningarna på många år. Publikrusningen är enorm – 200 000 har redan sett den.

 

Filmskaparen Kay Pollak är en av landets mest berömda och ansedda regissörer. Hans främsta framgång ”Så som i Himmelen” tog honom ända till Oscarsgalan i Hollywood 2005.Musikalen har därefter blivit verklighet, i samarbete med producenten Vicky von der Lancken, kompositören Fredrik Kempe och regissören Markus Virta. Nu väntar världen på den blivande musikalexporten – i bland annat Österrike, England, Finland och Norge är scenerna strax redo – men innan dess blir Göteborg första anhalt. Ensemblen från Oscars förblir intakt på svenska med bland andra Malena Ernman, Philip Jalmelid och Tuva B Larsen.

 

Så som i Himmelen, The Theatre, Gothia Towers

 

Trots över 220 utsålda föreställningar är stämningen på topp i ensemblen.

 

– Vi har fortfarande kul ihop, varje kväll är en stark upplevelse med många känslor inblandade, säger Philip Jalmelid, som tolkar rollen som Michael Nyqvist gjorde i filmen.
Men inför fullsatta salonger och i stridens hetta sker dramatiska händelser bakom kulisserna.

 

– Vi har snabba klädbyten och måste ibland hinna byta scenkostymer på 20 sekunder. Då är man tacksam att det finns påklädare som står beredda med nästa klänning, skrattar Tuva B Larsen.

 

 

Trots att filmen frälst publik över hela världen utspelas den i Ljusåker, ett litet samhälle i Norrbotten. Rollen som hemvändande körledaren Daniel Daréus blev en av Michael Nyqvists många minnesvärda roller. I musikalen spelas rollen av Philip Jalmelid, som genomgående mött lysande recensioner. Drömmande Lena, kassörskan i lanthandeln, spelas av Tuva B Larsen. Lennart Jähkels komiska filmroll som försäljaren Arne spelas växelvis av Morgan Alling och Björn Kjellman. Anders Ekborg gör kyrkoherden Stig Berggren, som ogillar att hans fru Inger (Sofia Pekkari) sjunger i den lokala kören. Christopher Wollter axlar Per Morbergs grymma filmkaraktär Conny – Gabriellas osympatiske make – som till slut tar till våld mot den uppmuntrande körledaren.

 

Filmens ledmotiv ”Gabriellas sång” blev en svensk klassiker med 68 veckor på Svensktoppen. Rollen och även sången görs i filmen av Helen Sjöholm. Denna roll spelas av svenskinternationella sångerskan Malena Ernman. Genom musikalen har Ernman återförenats med kompositören Fredrik Kempe, som skrev vinnarlåten La Voix i Melodifestivalen 2009.

 

”Så som i Himmelen” är en produktion av Vicky Nöjesproduktion, 2Entertain och Krall Entertainment. Biljetter till The Theatre i Göteborg släpps 25 november. Premiär 15 maj 2020. Presskontakt Magnus Stråberg 0705-16 60 90.