Gothia Towers tar hjälp av Smartvatten för att kontrollera vattenförbrukningen

2022-06-03
 
Med ett tydligt fokus på att ta täten i mötesbranschens hållbara utveckling, har nu Svenska Mässan Gothia Towers tagit kontroll över sin vattenförbrukning. I hotelltornen finns Smartvattens enheter installerade som bistår med data över vattenflödena.
– Nu har vi en bra översikt. Att vi dessutom kan tillgodoräkna oss poäng för vår BREEAM-certifiering är verkligen ett plus, säger Jim Posio, driftchef på anläggningen.
 
Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg är en stor anläggning med bland annat 1 200 hotellrum, flera restauranger och barer, 60 mötesrum, kongresshall för 1 500 personer samt 41 000 kvadratmeter till mässor och andra evenemang. Dessutom finns här ett exklusivt spa i tre våningar med en glasbottnad utomhuspool utanpå fasaden. En så enorm anläggning kräver smarta lösningar.
 
Som en del av sitt hållbarhetsarbete har nu Svenska Mässan Gothia Towers inlett ett samarbete med Smartvatten. Anläggningen har tre hotelltorn och alla dessa är uppkopplade mot Smartvattens lösning där vattenförbrukningen registreras i realtid och genererar värdefull data som sedan kan användas som underlag.
 
– Vi har precis påbörjat våra mätningar och framöver hoppas vi självklart även kunna utöka samarbetet. Svenska Mässan Gothia Towers är en utmanande anläggning sett till vattenförbrukningen, med ett väldigt stort antal hotellrum, flertalet restauranger en bred verksamhet och dessutom en magnifik spa-avdelning. Att vi nu kan hjälpa dem med att spara på vatten för att ta dem ännu ett steg närmare deras klimatmål känns fantastiskt, säger Hanna Wramdemark, account manager hos Smartvatten.

 

Hållbarhetsarbete på alla plan

Svenska Mässan Gothia Towers har i många år bedrivit ett målmedvetet hållbarhetsarbete i syfte att minska sin klimatpåverkan och möta FN:s globala klimatmål för 2030. Sedan 2011 täcks hela anläggningens elbehov av vindkraft och ett fortlöpande arbete bedrivs för att optimera hela koncernens hållbarhetspolicy som följs upp via årsbundna mål. Förra året blev de medlemmar i världens största hållbarhetsinitiativ för företag, UN Global Compact, där de möter FN-initiativets tio principer för hållbar utveckling som omfattar mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption.
 
– Vi vill vara med och accelerera den hållbara utvecklingen framåt. Därför har vi tydliga hållbarhetsmål som spänner brett över hela verksamheten, från att vi återvinner 94 procent av vårt avfall till att vi sedan 2019 har hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som en del av koncernens strategiska affärsplan, säger Jim Posio, driftchef hos Svenska Mässan Gothia Towers.
 
Anläggningen har varit ISO 20121-certifierade sex år i rad och genom den globala evenemangsindustrins gemensamma initiativ Net Zero Carbon Events Initiative är de en del av ett samarbete för att nå målet i Parisavtalet samt uppnå nettonollutsläpp senast 2050.

 

Vatteneffektivisering sparar tid och ger trygghet

Svenska Mässan Gothia Towers har även till viss del miljöcertifierats enligt BREEAM. Att de nu kan samla ännu fler poäng till certifieringen tack vare installationen av Smartvattens lösning, ser de som positivt.
 
– Självklart är det ett plus i kanten att Smartvattens tjänster hjälper oss vidare i vår BREEAM-certifiering. Att vi dessutom med ett så enkelt ingrepp kan skapa oss en överblick av hela vår vattenförbrukning, sparar både tid och energi för oss, säger Jim.
 
Han lyfter fördelarna med att få data över vattenförbrukningen i realtid och menar att det nu blir enklare att fatta väl avvägda beslut.
 
– Datan över vattenförbrukningen hjälper oss framöver att göra rätt insatser i rätt tid. Läckagelarm skapar en trygghet och med hjälp av datan kan vi se var vi behöver effektivisera vattenförbrukningen och hur vi ska prioritera. Vatten är en resurs vi behöver vara rädda om och med hjälp av Smartvattens lösning hoppas vi att kunna fortsätta vår resa mot att bli ännu med hållbara i vår verksamhet, även när det kommer till vatten, säger han.

 

Om Smartvatten

Smartvatten är en helhetslösning som sparar vatten, tid och pengar genom mätning av vattenförbrukningen i realtid. Vårt fokus ligger på att hjälpa fastighetsägare att arbeta med ansvarsfull konsumtion och hantering av vatten, med prisvärda och enkla lösningar. Vårt system för fjärrövervakning och läckagedetektering ger insikt i förbrukningen av din portfölj och hjälper till att upptäcka, lösa och förhindra läckor. Vi delar med oss av vår kunskap och erfarenhet genom att erbjuda råd och hjälpa företag att skapa och implementera strategier för rent vatten. Tillsammans med våra kunder tar vi vårt ansvar för att göra målet om rent och säkert vatten för alla till verklighet. Läs mer på: Smartvatten

 

Text: Sara Schröder för Smartvatten
Bild: Gothia Towers