Elisabeth Svantesson inviger Kvalitetsmässan: “Det är ett nödläge på många sätt”

Pressrelease 2023-11-21

Inflationen måste bekämpas och den kriminella ekonomin strypas. Det framhåller finansminister Elisabeth Svantesson i sitt invigningstal av Kvalitetsmässan i Göteborg där beslutsfattare och tjänstemän inom offentlig sektor möts. Hon menar att nästa år kommer innebära en ännu tuffare ekonomisk situation för kommunerna och regionerna, men har förhoppning om ett NATO-medlemskap “innan Lucia”.

 

Idag invigdes Kvalitetsmässan på Svenska Mässan med ett tal av finansminister Elisabeth Svantesson. Hon tryckte hårt på regeringens finanspolitiska prioriteringar och uppmanade beslutsfattarna inom Sveriges kommuner och regioner att motarbeta den kriminella ekonomin, något som lyfts i flera programpunkter under dagarna.

 

Offentlig sektor står inför en av de största utmaningarna i modern tid, vilket gav särskild tyngd åt öppnandet av Kvalitetsmässan i morse. Årets tema är “En hållbar välfärd”. Med bakgrund av de kraftiga underskotten och historiska sparpaketen i offentlig sektor är det många av besökarna som är extra uppmärksamma på vad som kommer att sägas under Kvalitetsmässan.

 

SKR rapporterade tidigare i höstas att samtliga av Sveriges regioner räknar med underskott i år. Under kommande år handlar det sammantaget om ett underskott på totalt 31 miljarder, varav 24 miljarder i regionernas budget. SKRs chefsekonom Annika Wallenskog, som deltar på Kvalitetsmässan, beskriver situationen som ”ett exceptionellt läge som vi inte sett sedan 90-talskrisen”. Svantesson adresserade oron, men menade att situationen inte kommer bli bättre nästa år:

 

– Jag pratar mycket med region- och kommunföreträdarna, och bilden skiljer sig åt på olika håll. Speciellt svårt är det för regionerna. Nästa år kommer det vara tuffare. Det kommer att vara vinter även i sommar.

 

I sitt tal framhäver Svantesson regeringens tre viktiga åtgärder för krisen: att bekämpa inflationen, strypa den kriminella ekonomin och att stärka svensk tillväxt och konkurrenskraft. Fokuset låg till stor del på gängkriminaliteten, deras försörjningsmöjligheter och myndigheterna, såsom Polisen, Tullverket och den nya Utbetalningmyndighetens roll i detta.

 

– Ni som har jobbat länge inom offentlig sektor vet hur gängen utnyttjar systemen, hur de hittar luckor och kan tillskansa sig enorma resurser. Det kallblodiga mördandet handlar om pengar. Man bedrar våra system och vi behöver hjälpas åt. En viktig roll har den utbetalningsmyndighet som kommer att vara på plats nästa år, säger Svantesson.

 

I den efterföljande utfrågningen av finansministern, ledd av Göteborgs-Postens Britt-Marie Mattsson, lyfts flera frågor, bland annat om NATO som Svantesson menar att “vi kommer vara med i innan Lucia”.

 

Både den ekonomiska situationen och kriminalitet tas upp i Kvalitetsmässan program, bland annat i ett samtal om gängen mellan NOA:s polismästare Carin Götblad och Jonas Attenius, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

 

På programmet stod även namn som Erik Slottner, Acko Ankarberg Johansson, Mikael Damberg, Annie Lööf, Annika Strandhäll och Antje Jackélen.

 

Kvalitetsmässan äger rum mellan 21:a och 23:e november 2023. Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhälls­utveckling och arrangeras vartannat år på Svenska Mässan i Göteborg.