Nya karriärmöjligheter lockade nyfikna till Kunskap & Framtid

Pressrelease 2023-11-28


Det är inte bara gymnasister som står i valet och kvalet, jämför utbildningsvägar och hoppas på att finna drömyrket.
Årets Kunskap & Framtid, som avslutades i lördags på Svenska Mässan, lockade även ett stort inslag av unga vuxna som jobbat några år men nu funderar på ett karriärbyte.

 

Intresset för jobb- och utbildningsmässan Kunskap & Framtid, som pågick 23–25 november, var större än på flera år. Hela 8 924 besök registrerades, en ökning med 26 procent jämfört med fjolårets mässa.

 

– Vi hade en strid ström av besökare alla mässdagar. Det myllrade, nästan kokade i hallarna, säger Maria Wimnell, affärsansvarig för Kunskap & Framtid.


– Utställarna vittnar om intressanta samtal med motiverade och vetgiriga besökare, ofta med specifika frågor om utbildningar och jobbmöjligheter.

 

Årets mässa samlade 87 utställare, även det en ökning. Universitet och högskolor från hela Sverige fanns på plats, liksom YH-utbildningar, förmedlare av utlandsstudier, myndigheter, organisationer och flera arbetsgivare.
Majoriteten av besökarna var, precis som vanligt, sistaårselever på gymnasiet. Men i år ökade även intresset från vuxna besökare markant.

 

– Att locka fler unga vuxna är en medveten strategi från vår sida. Vi vill fånga upp personer som kan ha jobbat några år, men nu vill studera vidare eller se sig om efter ett nytt arbete – kanske i en helt ny bransch, förklarar Maria.

 

Att väcka inspiration var ett genomgående tema på årets mässa. Ett exempel var de många prova på-aktiviteter och tester i montrarna där besökarna själva kunde testa sina anlag och förmågor.

 

Ett annat var de två föreläsningssalarna, med ett löpande program under hela mässan, där bland annat studenter berättade om utbildningar och svarade på frågor om hur det är att studera vid universitet och högskolor.

 

Det var fullsatt framför Inspirationsscenen när mässan invigdes av ÖB Micael Bydén, som även talade om Försvarsmaktens många befattningar och hur man kan göra skillnad för Sveriges säkerhet och demokrati. Hockeystjärnan Joel Lundqvist samlade också stor publik då han berättade om sin karriär, framtidsplanerna och hur man håller motivationen vid liv.

 

Allra störst uppståndelse blev det när dansbandsfenomenet Lucianoz intervjuades på scenen om att våga tro på sina drömmar, om sitt genombrott via TikTok och den storartade succén i TV och på scener runt om i landet. Dessutom bjöd han, till publikens förtjusning, på två av sina låtar.

 

Ta sticket mot HPV var ett nytt initiativ för året, där besökare i åldern 24–29 erbjöds gratis vaccination mot HPV och livmoderhalscancer, i Västra Götalandsregionens regi.

 

– Ett viktigt initiativ som kan rädda liv och som vi tycker hör hemma på vår mässa som ju vänder sig till unga vuxna, säger Maria Wimnell.

 

Återkommande inslag som Blåljusområdet, YH-torget och Vägledningstorget samlade mängder av besökare.

 

– Dessutom rapporterar flera utställare om väldigt god respons på deras egna seminarier i föreläsningssalarna. Vilket glädjer oss lite extra, förstås.