100 år i hjärtat av Skandinavien

Världen förändras. Vi också. Du med. Men det personliga mötet behåller sin livskraft. Det är vi ett levande bevis på. Varje dag ser vi hur framgångsrika möten driver utvecklingen framåt. Idéer blir till verklighet, utmaningar får lösningar, affärer utvecklas och nya kontakter skapas.

Vi arrangerade år 1918 Sveriges första mässa i Göteborg. Idag är vi en global mötesplats med allt från hotell, show, restauranger och spa till mässor och olika typer av mötesarenor.

Vi fortsätter att utvecklas. Vår vision är att bli Europas mest attraktiva mötesplats genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen. Mitt i hjärtat av Skandinavien.

2018 firade vi 100 år. Vi bjöd in till fest för barn och vuxna, delade ut stipendium och släppte en prisbelönt historiebok. Bland mycket, mycket annat.

Nu blickar vi framåt och fortsätter vår framgångsrika resa! 

100-årshelgen i april 2018

100 000 kronor till startupen CarbonCloud

Som en del av 100-årsjubileet delade vi ut ett stipendium på 100 000 kronor till CarbonCloud. Startupen hade tagit fram tjänsten CarbonAte som gör det möjligt för restauranger att räkna ut matens klimatpåverkan. Det är bra för miljön, lönsamheten och kockar som vill göra skillnad. Syftet med stipendiet var att gynna den svenska besöksnäringen.

100 år på 100 sekunder

100 år av möten

Hur fångar man egentligen ett sekel av spännande möten – och allt som ryms däremellan – i en enda bok? Svaret är: det går inte. Istället har vi gjort ett antal nedslag i vår hundraåriga historia, som tillsammans får definiera vad Svenska Mässan står för och siktar mot: att bli Europas mest attraktiva mötesplats genom att erbjuda den bästa helhetsupplevelsen. Trevlig läsning!

Snabbt & Lätt

Början till det som nu är Svenska Mässan, startade egentligen hösten 1917 då boktryckare Waldemar Zachrisson föreslog en ny mötesplats i Göteborg för Handelskammaren. Därefter gick vägen från beslut till handling snabbt (något som för övrigt karaktäriserar vår organisation än idag). Redan den 8 november samma år tillsatte de ”en kommitté för beredande af ärendet rörande anordnatet af en löpmessa i Götheborg”. Och drygt ett halvår senare, den 8 juli 1918, var landets allra första mässa ett faktum. På denna pionjärmässa deltog 530 utställare och resultatet blev ett överskott på hela 53 183 kronor och 90 öre.

Svenska Mässans grundare

Svenska Mässans verkställande nämnd 1918.

Greker & Romare

Symbolen i vår logotyp har sett nästan likadan ut i alla år. En del små ändringar har gjorts för att förstärka och anpassa. Men annars är beståndsdelarna intakta. Vårt namn kombinerat med en stiliserad bild av köpmännens beskyddare, den romerska guden Mercurius, som tagit många av sina karaktärsdrag från Hermes i den grekiska mytologin.

Symbolen i Svenska Mässans logotype

Exempel på mässaffischer under åren.

Himmel & Hav

Göteborg är inte staden på vattnet, men definitivt staden vid vattnet. Och vilket vatten sedan. Kustlinjen bjuder på några av landets vackraste vyer i den levande skärgården. Någonting som gett upphov till en stark båttradition där upplevelsen kring och på båten är en viktig del av många göteborgares liv. Här anordnas också Västsveriges största händelse för båt- och vattenliv, Båtmässan.

Mässan är ett av de evenemang som hängt med oss allra längst. I snart 60 år har den agerat hemvist för utställare som tipsat om båtköp, service och prylar för livet till sjöss. Men även mycket annat mellan himmel och hav, från sportfiskeskola och skattjakt till spännande scenprogram och Europas största mobila akvarium.

Båtmässan 1962

Båtmässan 1962.

Tinnar & Torn

Det sägs att alla goda ting är tre. Våra torn, till exempel. Precis som i folksagan om Jack och bönstjälken har det varit en ständig resa uppåt för varje ny byggnad. Först 78 meter, sedan 83 meter och nu 100 meter med det senaste tillskottet. Fortfarande inte riktigt i höjd med sagans molnslott, men säkert en bit på vägen. Tornen binds samman med två inglasade broar upptill och gör totalt plats för drygt 2700 hotellgäster per dygn. Och sett till våra framtidsplaner så kan goda ting även vara fyra, kanske rentav fem.

Fönsterputsare på Gothia Towers fasad

100 meter ovan mark hänger denna orädda fönsterputsare på Gothia Towers fasad.

Läs boken!

Historiska milstolpar

1918: Första mässan

Allra första Svenska Mässan invigs och drar hela 42 153 besökare.

1923: Flytt

Svenska Mässan flyttar från Handelsinstitutets lokaler till sitt nuvarande läge på Korsvägen.

1939: Nya hallar

A- och B-hallarna ersätter den fallfärdiga jubileumshallen och blir hemvist för bland annat handboll, tennis, boxning, konserter och religiösa möten.

1945: Publikrekord

Andra världskriget upphör samma vecka som mässan öppnar, 12 maj. I glädjen kommer 152 000 besökare till mässan – nytt rekord.

1950: Internationellt

Företag från våra nordiska grannländer får för första gången ställa ut på Svenska Mässan, tre år senare tillåts utställare från övriga världen.

1957: Högmässan

Högmässan vid Korsvägen invigs. Samtidigt blir Svenska Mässan uthyrare av kontorslokaler för att balansera ojämna inkomster.

1971: Växer

C-hallen som binder samman Högmässan med övriga hallar invigs. Vi förvärvar Scandinexpo och dess fyra fackmässor och tar steget från halluthyrare till mässarrangör och -utvecklare.

1973: Fjorton

Allmänna varumässan, som arrangerats årligen sedan 1918, hålls för sista gången. Fack- och publikmässor tar över, med hela 14 mässor på programmet. Fyra år senare tillkommer en ny B-hall.

1984: Hotellinvigning

Hotel Gothia, som ligger i anslutning till Svenska Mässan, invigs. En ny A-hall ersätter trähallen från 1939.

1992: Kongresshuset invigs

En stor investering under djup lågkonjunktur, men huset är en förutsättning för vår växande kongress och konferensverksamhet.

1993: I egen regi

Svenska Mässan tar över Hotell Gothia från Sara Hotels AB. Det blir startskottet på en ny affärsmodell – att driva hotell och restauranger i egen regi. Något som sedan vidareutvecklats till dagens helhetserbjudande med allt under ett tak.

1997: Expo

Expohallen mittemot Liseberg invigs och ger ett lyft åt evenemangsverksamheten. Expohallen ökar Svenska Mässans kapacitet med 33 procent och hjälper oss förvärva Läkarstämman 1998. Svenska Mässan tar nu emot en miljon besökare per år.

2001: Torn nummer två

Det andra tornet uppförs och Hotell Gothia Towers har numera över 500 rum. Samma år arrangeras EU-toppmötet med besök av alla Europas ledare och USA:s president George W. Bush.

2014: Torn nummer tre

Det tredje tornet står klart tillsammans med en rad andra initiativ som restauranger, spa, loungeytor, konst och pop-up-butiker. Nordens största hotell med 1200 rum invigs.

2015: Miljardvall

Verksamheten spränger miljardvallen i omsättning.

2018: 100 år!

Svenska Mässan firar sitt första 100-årsjubileum och står starkt rustat inför sitt kommande sekel.