Musik för en bättre värld

Dirigent El Sistema

Musik kan göra världen bättre. Det blir alldeles tydligt i Göteborg under fem dagar i juni. Då träffas 1 800 barn och ungdomar för att spela och sjunga tillsammans på det internationella musiklägret Side by Side by El Sistema.

Äntligen har dagen kommit. Hela året har de väntat på att få komma till Göteborg och det stora musiklägret Side by Side by El Sistema. Violinister, trombonister och körsångare. Cellister, trumslagare och flöjtister. De yngsta deltagarna är 6 år – de äldsta är 18. I år är de 1 800 deltagare, men när Göteborg firar sitt 400-årsjubileum ska de vara ännu fler.

– Vi är som ett musikens Gothia Cup, men vårt gemensamma språk är inte fotboll utan musik, säger Gabriel Rhea, 17.

Gabriel har varit med på varje läger sedan Side by Side startade för fem år sedan. Förra året lämnade
han fiolen hemma för att i stället vara volontär på lägret. I år är han anställd och har fullt upp med att hjälpa alla barn tillrätta.

Gabriels berättelse är på samma gång El Sistemas berättelse om hur det en gång började i Göteborg. Han var med den där dagen 2009 när Göteborgs Symfoniker med chefsdirigenten Gustavo Dudamel i spetsen åkte ut till förorten Hammarkullen och spelade Beethovens femma.

– Kronprinsessan och prins Daniel var där och jag minns att jag tänkte att det här kommer att bli stort, säger Gabriel, som då bara var åtta år.

Konserten i Hammarkullen blev startskottet för El Sistema i Göteborg och i Sverige. Några år senare, 2014, arrangerades det första musiklägret Side by Side by El Sistema.

El Sistema är både en världsomspännade rörelse och ett arbetssätt. Musiken bygger broar mellan människor, skapar mening, sammanhang och möjligheter att påverka sitt liv.

Alla kan vara med genom upplägget med olika nivåer, från nybörjare till avancerad nivå. Det ingår i arbetssättet att de äldre eleverna blir förebilder för de yngre och hjälper dem framåt. Det väller in barn och ungdomar i lila t-shirts genom entrén till Musikhögskolan i Göteborg, en av många lokaler i Göteborg som under fem dagar kommer att användas till repetitioner.

Det är ett sorl av röster och musik som blandas. Från en av salarna hörs ljudet av trumpeter, från en annan hörs körsång. På innergården har en grupp samlats i en ring för att leka en lek. Gabriel och hans kolleger visar till rätt repetitionssal och svarar på frågor.

– Det här är ett sätt att ge tillbaka till alla som gjort så mycket för mig. Att se till att alla får en fin upplevelse. För det bästa med att spela i en orkester är gemenskapen. El Sistema är som en andra familj, säger Gabriel.

Kompisarna Maya Blanco och Nionta Ahmed, båda 12 år, kommer ut från en av salarna med var sin cello
på ryggen. Det har precis varit stämrepetition med cellister i gruppen upper intermediate och är på väg till nästa repetition med alla stråkinstrument tillsammans.

Till vardags spelar de med El Sistema i Hammarkullen. Tre gånger i veckan övar de med sin grupp Hammarstråket, som utgör en del av Hammarorkestern.

Varje sommar ser de fram emot att vara med under Side by Side.

– Det bästa med att spela är att vara tillsammans med andra. Musiken är ett speciellt språk som alla kan, säger Maya.

– Musiken har gett mig många kompisar. Och så låter det så bra när vi spelar tillsammans. Särskilt gillar jag ljudet från cellon, som är tungt, mörkt och starkt, säger Nionta.

Det är dags för nästa repetition. Nionta och Maya hittar två platser bredvid varandra. Det är ett hundratal ungdomar på deras nivå som spelar olika stråkinstrument och som placerat sig i salen – första violin, andra violin, viola, cello och kontrabas. Dirigenten Kai Jack presenterar sig för barnen:

– Jag tycker om El Sistema. Här spelar vi med passion, kärlek, energi, attityd och disciplin! Förresten glömde jag fråga vad ni heter. Säg ert namn, ert instrument och var ni kommer ifrån. Alla på en gång! Bra, jag hörde er allihop. Då är vi vänner nu! Barnen har haft tillgång till noterna sedan i november och kunnat öva på hemmaplan. Nu är det upp till bevis för att se hur stycket från Händels Water music låter när alla spelar tillsammans. Nästa steg blir att sätta ihop stråkarna med en hel symfoniorkester som i sin tur kommer att få extra draghjälp av Göteborgs Symfoniker på den stora festivalkonserten. Göteborgs Symfoniker är huvudarrangör för lägret och spelar tillsammans med barnen, sida vid sida.

– Genom musiken för El Sistema och Side by Side samman barn och unga med olika förutsättningar, bakgrund och nationaliteter genom att vi spelar samma låtar tillsammans. Då är det lättare att tänka att vi inte är så olika, säger Petra Kloo Vik, ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten hos Göteborgs Symfoniker och projektansvarig för lägret.

Bildkollage El Sistema

Barnen och ungdomarna har fem dagar av gemenskap och musicerande framför sig. Finalen blir den stora konserten i Scandinavium då alla 1 800 ska spela tillsammans med Göteborgs Symfoniker och Göteborgs Symfonikers Vokalensemble. Då lyfter taket av skön musik och stolthet. Då faller allt på plats. Då kommer betalningen för de där regniga tisdagarna i vintras när det tog emot att öva.

– När vi får en egen erfarenhet av att det där kämpandet ger resultat, gör det oss starkare som individer. Det i sin tur leder till att vi skapar en bättre värld, säger Petra Kloo Vik.

Svenska Mässan och Gothia Towers är en av flera aktörer som stödjer och samarbetar med El Sistema. Läs mer om samarbetet i artikeln Skönklingande hållbarhetsarbete.

Text: Anna-Lena Bjarneberg
Bild: Stefan Edetoft